Új, A-tól G-ig tartó, a technológiai fejlődéssel lépést tartó energiahatékonysági jelzéseket kellene öt éven belül a háztartási elektronikai berendezéseken feltüntetni egy – az Európai Parlamentben módosításokkal megszavazott – bizottsági javaslat nyomán.

Jelenleg szinte minden készülék „A” besorolású és a további + jelzésekkel (A+, A++, A+++) együtt ez nem igazán segít eligazodni a vásárlásban. Az új rendszer ösztönzőleg hat a további fejlesztésekre – vélik a képviselők, akik a javaslatot 580 igen szavazattal 52 ellenében 79 tartózkodás mellett fogadták el.

A már forgalomban lévő termékcsoportokat, típusuktól függően a jogszabály életbe lépésétől számított 21 hónapon – 6 éven belül új, A-tól G-ig terjedő skálára vonatkozó címkékkel kell ellátni – olvasható a parlament által módosított bizottsági javaslatban.

A címkén fel kell tüntetni, hogy a termék milyen energiaosztályba tartozik és mekkora a kilowattórában kifejezett abszolút – éves, vagy más időtartammal kifejezett – fogyasztása.

Az EP-képviselők azt akarják, hogy a termékeket a gyártók és piacfelügyeleti szervek minél élethűbb körülmények között teszteljék.

Fogyasztói információk

Létre kell hozni egy termékadatbázis honlapot, ahol a termékekről szóló adatok mellett a piacfelügyeleti szervek munkáját segítő megfeleléssel kapcsolatos információk is szerepelnek az adott ország nyelvén.

A használt termékekre és olyan speciális „közlekedési eszközökre” mint a lift, szállítószalag és mozgólépcső, nem vonatkozik a szabályozás.

Az elfogadott módosítások nyomán az Európai Tanáccsal folytatott tárgyalások a végső jogszabálytervezetről a következő hetekben kezdődnek.

Magyar képviselői reakciók

Gyürk András (EPP – Fidesz/KDNP): „Az új technológiáknak köszönhetően az energiahatékonyságot jelölő rendszer és az uniós szabályozás elavult. Ennek ésszerű átalakításával az EU megmutathatja, hogy képes életszerű döntéseket hozni, amelyre a mostani helyzetben nagy szükség van. A brit példa figyelmeztetés: a polgárok bizalmát visszaszerezni csak kevesebb, gyakorlatias és életszerű szabályozással lehet. Ez egy ilyen.”

Szanyi Tibor (S&D, MSZP): „Az energiahatékonyságnak termelési és fogyasztói oldalról is ösztönzőnek kell lennie. Különös tekintettel arra is, hogy a megélhetési gondokkal küzdő családok sajnos nem tudnak prioritásként foglalkozni az energiahatékonyság támogatásával. A kommunikációs- és oktatási célú kampányt meg kellene toldanunk a megújuló, lokális energiatermelés népszerűsítésével is.”

Molnár Csaba (S&D, DK): „A+, A++ B- C és D. Ezek a háztartási gépeken lévő átláthatatlan címkézések és az ezzel járó bajlódás mindenkinek ismerősek. A ma elfogadott jelentés ezt egyszerűsíti, amelynek következtében könnyebben tudunk majd energiatakarékos hűtőt, tévét vagy mosógépet választani. Az energiahatékonyság külön energiaforrás, az európai szabályozás a nap végén pedig többet hagy a magyar emberek pénztárcájában.”

Jávor Benedek (Zöldek/PM): „Régóta nyilvánvaló, hogy szükség van a váltás egyszerű az energiahatékonysági címkézés irányába. Sajnos, csak 2030-ra lesz a boltokban kötelező minden termékre az egyértelmű és egyszerű energia címke. Ez, mindenképpen komoly veszteség ez európai háztartások számára, hiszen a gyártok még sokáig megtévesztő A+ és A ++ – címkékkel láthatnak el valójában nem túl energia hatékony termékeket.”