Az Európai Bizottság által elfogadott új szabályoknak köszönhetően az európai gyümölcs- és zöldségtermelők válság idején az egyszerűbb szabályok, a csökkentett adminisztratív terhek és a fokozott pénzügyi támogatás előnyeit élvezhetik – olvasható a bizottság közleményében.

A jogszabály tovább erősíti az európai gyümölcs- és zöldségágazatban a termelői szervezetek szerepét azáltal, hogy vonzerejüket növeli a tagsággal nem rendelkezők számára, valamint javítja a meglévő piaci irányítási rendszer működését – tájékoztatott a bizottság.

Az Unió különböző területein működő 3,4 millió mezőgazdasági üzem – amelyek az EU összes mezőgazdasági üzemeinek körülbelül egynegyedét teszik ki – minden évben körülbelül 47 milliárd euró értékű gyümölcsöt és zöldséget termel. A rendelkezésre álló legfrissebb adatok szerint 2014-ben mintegy 1500 termelői szervezet fedezte az Unió gyümölcs- és zöldségtermelésének 50 százalékát.

A közvetlen támogatáson és a vidékfejlesztési projektek uniós társfinanszírozásán túl az EU gyümölcs- és zöldségtermesztői összesen 430 millió euró összegű kivételes támogatási intézkedés előnyeit élvezhették, mióta 2014 augusztusában Oroszország embargót vezetett be az EU agrár-élelmiszeripari exportja ellen. Az Európai Bizottság ezenkívül minden évben körülbelül 700 millió euró összegű további finanszírozást biztosít a termelői szervezetek számára.