A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő szerint az ideinél számottevően jobb növekedési kilátásokkal várhatják 2017-et a feltörekvő európai térség gazdaságai, de e kilátásokat erősödő politikai és gazdaságpolitikai kockázatok terhelik.

A Fitch új prognózisa szerint a feltörekvő európai térség egészében a hitelminősítő által 2016-ra várt 1,9 százalékos átlag után 2017-ben 2,7 százalékra gyorsul a gazdasági növekedés. Magyarországon a Fitch az idén 2,1 százalékos, jövőre 2,6 százalékos GDP-növekedést vár reálértéken.

A vizsgált gazdaságok közül 11 az Európai Unió tagja, a várakozása szerint ezek közül kilencnek a növekedési üteme lassul az idei egész évben, elsősorban az EU-folyósítások dinamikája miatt. A Fitch szerint a 2017-re várt gyorsulás fő hajtóereje is mindenekelőtt az uniós juttatások növekedése lesz, de szerepet játszik az ösztönző monetáris környezet és a reálbérek emelkedése is. Az EU-n kívüli térségi gazdaságok közül Oroszország jövőre ismét növekedési pályára kerül a hitelminősítő keddi előrejelzése szerint. A ház a 2016-ra valószínűsített 0,4 százalékos visszaesés után jövőre 1,3 százalékos növekedéssel számol az orosz gazdaságban.

A Fitch előrejelzése szerint a térségi gazdaságokban meglévő kibocsátási rések szűkülése, a mind feszesebbé váló munkapiaci helyzet és a nyersanyagárak várható emelkedése jövőre az összes közép- és kelet-európai gazdaságban emeli az inflációt is az idei történelmi mélypontokról. Jóllehet az inflációs ütemek 2017-ben is elmaradnak a térségi gazdaságokban meghatározott célszintektől, a monetáris politikai környezet azonban így is bonyolultabbá válik.

A monetáris hatóságoknak ugyanis meg kell majd találniuk az egyensúlyi pontot az euróövezeti jegybank (EKB) várhatóan folytatódó mennyiségi enyhítési ciklusa és a növekedés ösztönzésére irányuló, valószínűsíthető politikai nyomás között, úgy, hogy közben megőrizzék hitelességüket – áll a Fitch keddi elemzésében.

Más nagy londoni házak szerint a magyar monetáris környezet is bonyolultabbá válhat jövőre az inflációs és a növekedési fordulat miatt. A Morgan Stanley globális bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői az európai feltörekvő térség jövő évi kilátásairól összeállított új, átfogó előrejelzésükben közölték: 2016-ra 1,9 százalékos, jövőre azonban már 2,9 százalékos növekedést várnak a magyar gazdaságban. Ez javított előrejelzés, a ház ugyanis eddig a magyar hazai össztermék 2,5 százalékos bővülésével számolt 2017-ben.

Mivel a magyar gazdaság növekedése eddig elmaradt a várttól, és az infláció is egyelőre messze jár a Magyar Nemzeti Bank (MNB) céljától, a magyar monetáris politika enyhítésre hajló alapállása logikus. Jövőre azonban a növekedéssel együtt az infláció is várhatóan erőteljes lendületre kap, miközben a költségvetési politika lazul. E környezetben a Morgan Stanley várakozása szerint jó esély van arra, hogy az MNB jelenlegi enyhítési alapállásának fenntartása akkor már nehezebbé válik, bár a cég londoni elemzői nem várják, hogy az MNB erre azonnal kamatpolitikájának szigorításával válaszolna.

A Fitch elemzésében a feltörekvő európai gazdaságokat terhelő kockázatok közé sorolta a térségi és az azon kívüli legutóbbi politikai fejleményeket, amelyek a hitelminősítő szerint bizonytalanságot kelthetnek, és ez hatással lehet a gazdasági teljesítményre. A szembenállás az EU egyes szakpolitikai irányelveivel és a populizmus terjedése máris feszültségeket szít a közép- és kelet-európai EU-térség és a központi uniós államok között, bár az nem valószínű, hogy ennek közvetlen hatása lenne a térségbe irányuló EU-folyósításokra, mivel korlátozottak a lehetőségek az egyes tagállamokkal szembeni pénzügyi szankciókra – hangsúlyozzák a Fitch Ratings londoni elemzői.

Kiemelték azt is, hogy a térséget érintő pozitív hitelminősítői lépések száma az idén meghaladta a negatív döntésekét: négy felminősítésre és egy pozitív osztályzati kilátásra három leminősítés és egy negatív kilátás jutott. A Fitch által az idén felminősített térségi gazdaságok között van Magyarország, amelyet a cég – csakúgy, mint a két másik nagy hitelminősítő, a Moody’s és a Standard & Poor’s – visszaemelt a befektetési ajánlású kategóriába. (MTI)