Összekapcsolt adatbázisok is gyorsítják a pályázást – mondta el a Napi Gazdaságnak adott interjújában Csepreghy Nándor, elismerve ugyanakkor, hogy a kiírások csak lassan jelennek meg.

A Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára a Napi Gazdaságnak adott interjúban elmondta: legrosszabb esetben is csak egy nyomtatványt kell postázniuk a kedvezményezetteknek. Ha nem rendelkeznek hitelesített e-aláírással, akkor az online felületen megadott adatok valóságtartalmát egy beküldött nyilatkozattal tudják igazolni. A rendszer legnagyobb előnye, hogy a vállalkozók akkor tudnak a pályázati ügyekkel foglalkozni, amikor épp ráérnek. Szintén a pályázók kényelmét szolgálja, hogy a döntésekről automatikusan – SMS-ben vagy e-mailben – értesítést küld a rendszer.

Összekapcsolt adatbázisok

A gyorsabb és kényelmesebb ügyintézést szolgálja az állami adatbázisok összekapcsolása is. Ennek köszönhetően míg egy gazdaságfejlesztési pályázat korábban 600 adatmezőből állt, ma hozzávetőleg 300–400 adatmezőt kell kitölteni. Ez a szám egy éven belül várhatóan százra csökken.

Egyelőre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a cégbíróság és a földhivatal adatbázisait kötötték össze a fejlesztési rendszerrel, a lista pedig hamarosan tovább bővül majd. Az a cél, hogy csak olyan adatot kérjenek a pályázóktól, amely valóban az adott projekthez tartozik. Ha valaki beüti a cég nevét vagy az adószámát, a rendszer automatikusan beemeli a statisztikai adatokat. Így pályázatíróra sem lesz szükség ahhoz, hogy a szükséges formanyomtatványt ki tudják tölteni a vállalkozások – jövendölte Csepreghy Nándor, aki szerint ugyanakkor különbséget kell tenni a pályázati információbrókerek és a tisztességes projektmenedzserek között. A kormányzat nagyon határozott lépésekkel az előbbi kategóriát szeretné felszámolni. Számos vállalkozás szakosodott korábban arra, hogy – az EU bürokratikus nyelvezetét ismerve − bármilyen hozzáadott érték nélkül a közkézen forgó információkat egyszerűen lefordította a pályázóknak. Így hozzávetőlegesen 1700 milliárd forint párolgott el a rendszerből az elmúlt időszakban – tette hozzá.

Lassan jelennek meg a kiírások

A fejlesztési terv szerint ebben az évben 2900 milliárd forint keretösszeggel 133 pályázatot hirdetnek meg. Csepreghy Nándor elmondta: azért jelennek meg lassan a kiírások, mert a Miniszterelnökség és a szaktárcák komoly vitát folytatnak az egyes pályázatok feltételrendszereiről. A Miniszterelnökség például a múlt héten azért nem engedett el két GINOP-pályázatot, mert a minisztérium technológiai fejlesztéssel kötötte össze a foglalkoztatotti létszám növelését.

A helyettes államtitkár ugyanakkor jelezte: a hazai kkv-k eszköz- és gépparkjának korszerűsítését célzó, 80 milliárd forintos keretösszegű pályázat egy-két hónapon belül megjelenik.