Mind a tizenhat vizsgált gyorsfagyasztott hasábburgonyánál talált jelölési hibát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), amely három termék forgalmazójára bírságot is kiszabott minőségi problémák miatt.

A Nébih közleménye szerint ólóm, kadmium és növényvédőszer-maradékra vonatkozóan minden termék megfelelt a határértéknek vagy egyáltalán nem tartalmazott kimutatható mennyiséget ezekből az anyagokból. Minden burgonya megfelelt a zsírsavösszetétel-vizsgálatnak is, azaz a termékekben valóban a jelölésen szereplő napraforgóolaj vagy pálmaolaj volt.

Három terméknél a nagy mennyiségű foltos hasáb miatt minőségi hibát állapítottak meg. A három termék forgalmazójával szemben összesen mintegy 500 ezer forint élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabott ki a Nébih.

A jelölés vizsgálatakor minden hasábburgonyánál akadt hiba, volt olyan termék, mely csomagolásának elülső oldalán 1 kilogramm nettó tömeget jelöltek, azonban a hátoldalon már 2,5 kilogramm szerepelt. Hiányosságnak számított az is, ha nem volt elkészítési útmutató. A termékek sótartalma azonban minden esetben összhangban volt a csomagoláson szereplő értékekkel.

A sült krumplikat laikus és szakértő kóstolók pontozták, melynek összesített értékei alapján első lett a McCain Original hasábburgonyája. Második legjobbnak a Spar sajátmárkás termékét értékelték, míg harmadik helyen szintén egy sajátmárkás termék, a Metro Horeca Select French Fries zárt. További részleteket és a vizsgált termékek listáját megtalálja ITT.