A hazai növénytermesztők kimagasló eredményeket értek el tavaly, ugyanakkor jelentősen javítani kell a versenyképességüket. Ennek alapvető feltétele az innovatív technológiák alkalmazása és az összefogás megteremtése – hangsúlyozta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a Gabonatermesztők Országos Szövetségének küldöttgyűlésén.

Mintegy ezer milliárd forint támogatást segített lehívni 2014 óta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdász-hálózata, és kulcsszerepe volt abban, hogy több nyugati uniós tagállammal ellentétben zökkenőmentesen történt az átállás az új Közös Agrárpolitikára – hangsúlyozta Győrffy Balázs, a köztestület elnöke a Gabonatermesztők Országos Szövetsége 2017. április 5-én rendezett küldöttgyűlésén, Kecskeméten.

A NAK elnöke elmondta: a kamara tavaly mintegy 200 jogszabályt véleményezett, és a gazdálkodók érdekeit figyelembe véve számos javaslatot fogalmazott meg a döntéshozók felé. Győrffy Balázs ezek közül kiemelte a növényvédő gépek műszaki vizsgálatának egyszerűsítését, illetve az uniós előírások miatt ismét bevezetett vízkészletjárulék és vízszolgáltatási díj esetében elért kedvezményeket. A vízkészletjáruléknál kamarai kezdeményezésre nőtt a térítésmentesség határa évi 50 ezer köbméterre, ami az Európai Unióban az egyik legmagasabb érték.

A NAK a támogatások lehívásán és a naprakész információk eljuttatásán túl több szolgáltatással – így egyebek mellett a növényvédelmi előrejelző rendszerrel, a biztosításközvetítéssel vagy a BirtOKOS telekommunikációs szolgáltatással – is segíti a gabonatermesztők munkáját. A hazai növénytermesztés tavaly kimagasló eredményeket ért el, ugyanakkor jelentősen javítani kell a versenyképességet – hívta fel a figyelmet a NAK elnöke. Hozzátette: támogatás nélkül nem lenne eredményes a legtöbb uniós tagállam mezőgazdasága. Hazánkban 2015-ben közel 800 milliárd forint támogatás érkezett az agráriumba, miközben az adózás előtti eredmény nem érte el az 500 milliárd forintot.

A NAK elnöke szerint a versenyképesség javításához elengedhetetlen az innovatív technológiák alkalmazása, az osztatlan közös tulajdon felszámolása, illetve a gazdálkodók közötti együttműködés feltételeinek megteremtése. Ez utóbbi elősegítése érdekében terjesztette elő a közelmúltban a kamara integrációs javaslatát, amelyet társadalmi vitára bocsátott. A NAK honlapján elérhető tervezettel kapcsolatban április 30-ig várják az észrevételeket – tette hozzá a köztestület elnöke.