Szerdán és csütörtökön plenáris ülést tartanak Brüsszelben, ahol napirenden lesz az egyenlő hozzáférés a gyógyszerekhez, az uniós állampolgárok jogai az Egyesült Királyságban, valamint amerikai vízumkérdések is. A szakbizottsági üléseken az EP-képviselők megvitatják többek között a menedékjogi szabályok reformját és szavaznak az autógyártók kibocsátás-mérési tesztjeiről készült jelentésről.

Az EP-képviselők szerdán vitáznak, csütörtökön pedig szavaznak ajánlásaikról, hogyan lehet biztosítani hogy minden európai hozzáférjen a szükséges gyógyszerekhez. Az orvosságok egyre növekvő ára miatt nem mindenki engedheti meg magának a szükséges gyógyszereket, különösen igaz ez a legújabbakra és egyben leghatásosabbakra. Az EP-képviselők szerint emellett az is fontos, hogy a szabályozás teret adjon a kutatásnak és az innovációnak.

A plenárison szó lesz emellett arról is, hogyan alakul az uniós polgárok szabad mozgáshoz való joga az Egyesült Királyságban, ha az ország kilép az EU-ból.

A vízumkölcsönösség kérdése is napirenden lesz, hiszen a bolgár, horvát, ciprusi, lengyel és román állampolgárok még mindig kötelesek vízumot igényelni, ha az Egyesült Államokba utaznak, holott fordított esetben ez nem igaz.

A dublini menedékjogi szabályok harmadik reformját vitatják meg a képviselők az állampolgári jogi szakbizottság keddi ülésén.

A Parlament vizsgálóbizottsága szavaz az autógyártók károsanyag-kibocsátást mérő tesztjeivel kapcsolatos jelentéséről. A Parlament 2016 márciusában állította fel a vizsgálóbizottságot, hogy kiderítse, megsértették-e a gépjárműgyártók a kibocsátásmérés tesztelésére vonatkozó EU-s szabályokat. A bizottság azt is vizsgálja, hogy az Európai Bizottság és a tagállamok részéről történt-e mulasztás az EU-s szabályok betartása terén – olvasható az EP közleményében.