Gyógyszer-hatóanyagot talált három, interneten rendelt étrend-kiegészítőben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A hatóság elrendelte a termékek kivonását a forgalomból.

A Nébih laboratóriuma az interneten árusított, férfiak számára kifejlesztett, potencianövelés elősegítésére szánt étrend-kiegészítők célellenőrzése során három termékben mutatott ki gyógyszer-hatóanyagot. A KING LIFE Panax nevű, ginseng tartalmú étrend-kiegészítő tablettában sildenafilt és tadalafilt talált a hatóság. A szert a ráckevei Szaniter City Kft. forgalmazza.

Fennakadt az ellenőrzésen az EL TORITO Panax nevű, ginsenget, fűrészpálma termést és fahéjat tartalmazó étrend-kiegészítő kapszula, amelyet a budapesti Big Star Street Kft. forgalmaz. Ebben ugyancsak sildenafilt mutatott ki a vizsgálat. A harmadik szer a RED ONE nevű termék volt, melyet a maklári székhelyű Red One Expert  Kft. forgalmaz. Ebben az étrend-kiegészítőben homosildenafilt, sildenafilt, tadalafilt, thioaildenafilt és thiosildenafilt talált a Nébih.

A gyógyszer-hatóanyagok jelenléte mellett a King Life terméknél a laboratóriumi vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a tabletta mellé csomagolt „halolaj gyöngy” valójában szójaolajat tartalmazott – hívta fel a figyelmet közleményében a hivatal.

Az étrend-kiegészítők élelmiszernek minősülnek, forgalmazásuk csak bejelentéshez kötött. Gyógyszer-hatóanyag jelenléte kizárólag gyógyszerekben engedhető meg, melyeket ellenőrzött és kontrollált körülmények között állítanak elő. Ezen anyagok élelmiszerben történő felhasználása tilos és keringési vagy idegrendszeri problémát okozhat.

A Nébih – minőség-megőrzési időre és tételszámra való tekintet nélkül – elrendelte a termékek forgalomból történő kivonását, valamint a vásárlókhoz már eljutott étrend-kiegészítők azonnali visszahívását. A forgalmazóknál lévő készleteknél a hatóság azonnali hatállyal megtiltotta a forgalomba hozatalt. Az eljárás folyamatban van, a forgalmazókkal szemben élelmiszer-ellenőrzési bírságot szab ki a hatóság.