Gyenge jelszavak és szoftversebezhetőségek teszik támadhatóvá a háztartásokban használt routereket – állapított meg felmérésében az ESET.

Az ESET IT cég több mint 12 ezer otthoni routert tesztelt olyan otthoni felhasználók segítségével, akik hozzájárultak adataik anonim megosztásához és felhasználásához – írja a computerworld.hu.

A vizsgálat során a szakértők kielemezték a felhasználók jelszóhasználati szokásait, amelynek eredményei szerint a routerek 15 százalékát kifejezetten gyenge jelszó védte, illetve a legtöbb esetben a felhasználónévnek meghagyták az alapként használt „admin” kifejezést.

A tesztidőszak alatt egyszerű, szimulált támadásokkal tesztelték az alapértelmezett, illetve a jól ismert, megszokott felhasználóneveket és jelszavakat, illetve ezek kombinációját. A teszt során minden hetedik támadási kísérlet sikerrel járt.

A gyenge jelszavak használata a hálózati eszközök által kínált szolgáltatásokra is hatással voltak. Ezek leginkább a HTTP, az FTP, és a Telnet szolgáltatásokat érintették. A routerek portjait vizsgálva az is kiderült, hogy sokszor bizonyos hálózati szolgáltatások külső hálózatról is elérhetők voltak, amely komoly veszélyt jelenthet az otthoni felhasználók, és a kisvállalkozások számára egyaránt.