A szlovák kormányfő bejelentette, hogy kormánya három nappal a parlamenti választások előtt fogadja el az RKN Global cégnek szánt 18 millió eurós dotációról szóló döntést. A cég a tervek szerint Besztercebányán 89 millió eurót fektet be és 1 200 személynek biztosít munkahelyet. Nagy a gyanú, hogy a befektetés mögött vitatott személyek állnak.

A Sme napilap és Veronika Remiášová, az OĽaNO jelöltje már tájékoztattak arról, hogy az RKN Global cég hátterében az Interpol korábbi titkára és az EDAPS konzorciumhoz kapcsolódó vállalkozó szellemű ukránok állnak – a cég vezetőit az Amerikai Egyesült Államokban és Svájcban korrupcióért ítélték el – írja a hirek.sk.

Az Aktuality.sk információi szerint a cég olyan, a politikai életben jelentős ukrán vállalkozókkal kapcsolható össze, akik közel állnak Viktor Janukovics megbukott oroszbarát ukrán elnökhöz.

A múltban politikai hatalmat élvező személyek lobbiztak a cégért, például Vitalij Hrycak vezérőrnagy és Vasil Hrycak, aki korábban Ukrajnában az útlevélkiadás új rendszerének bevezetéséért lobbizott. Az új útleveleket az EDAPS konzorcium biztosította volna.

Két ukrán cég székhelye található Besztercebányán, abban a városban, ahol az RKN Global csaknem 90 millió eurót akar befektetni. Az RKN Global tulajdonosai közt van az Interpol vitatott korábbi vezetője, Ronald Noble is. Hivatalosan nem tudni, ki a tulajdonos, ugyanis a cég székhelye Dubajban található.

Noble vezetése idején kapott az EDAPS konzorcium megrendelést az Interpoltól, hogy biztosítsa az elektronikus útleveleket és azonosító kártyákat. Az e-útlevél lehetővé teszi az Interpol alkalmazottainak szabad mozgását, egyúttal a hamis okmányok elleni harc része.

Robert Fico kormányfő (a fotón) múlt szombati sajtótájékoztatón mutatta be az új beruházást. Dokumentumok eredetiségének igazolását szolgáló megkülönböztető jelzéseket, biztonsági kártyákat, ATM-kártyákat vagy éppen a hamis dokumentumok beazonosítására alkalmas reptéri ellenőrző rendszereket gyártanak majd. A beruházásra szánt ösztönzőket csak három nappal a választások előtt fogadják el. A cégnek egyelőre nincsenek meg a szükséges engedélyei a tervezett gyártáshoz.

„Sajnáljuk, hogy néhány ellenzéki párt a választási harc keretein belül kétségbe akarja vonni az Interpol kétszeres vezetőjének cégét, amely 1 200 embert alkalmazna” – közölte a vádakra a gazdasági minisztérium.