Nem csökkenti jelentős mértékben a versenyt a gumihulladék-beszerzési illetve a villamosenergia-termelési piacon, hogy az NHSZ megvásárolja a Star Powert, ezért a GVH áldását adta a tranzakcióra.

Az NHSZ Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szolgáltató Kft. (NHSZ) irányításszerzése a gumihulladék-hasznosítást és a villamosenergia-termelést végző Star Power Vagyonkezelő Kft. felett nem csökkenti jelentős mértékben a versenyt – derül ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) közleményéből. A GVH először zárt le olyan versenyfelügyeleti eljárást, amelynek bejelentése a versenytörvény január 15-től bevezetett új, alternatív küszöbértéke alapján történt.

A bejelentés-köteles tranzakciók csak akkor hajthatók végre, ha azokat a GVH – eljárás indítására okot adó körülmények hiányában – hatósági bizonyítvány kiadásával veszi tudomásul, vagy a bejelentés alapján indult versenyfelügyeleti eljárásban megállapítást nyer, hogy az összefonódás nem csökkenti jelentős mértékben a versenyt.

A versenytörvény meghatározza azokat az árbevételi küszöbszámokat, amelyek elérésénél a vállalkozásoknak be kell jelenteniük az összefonódást a GVH-nak. A január 15-ét követően létrejött összefonódások közül főszabály szerint azokat kell a GVH-nak bejelenteni, amelyeknél az érintett vállalkozáscsoportok együttes előző évi árbevétele 15 milliárd forint felett volt és közülük legalább kettő árbevétele meghaladta az 1 milliárd forintot. A GVH január 15-étől a fenti küszöbszámokat el nem érő összefonódásokat is vizsgálhatja, ha az érintett vállalkozások nettó árbevétele együttesen meghaladja az 5 milliárd forintot, és felvetődik, hogy az összefonódás jelentős mértékben csökkentheti a versenyt.

Jelen tranzakció bejelentése ugyan ez utóbbi jogalapon történt, ám elvethető volt a káros versenyhatások lehetősége a bejelentés alapján megindított, úgynevezett egyszerűsített eljárási keretben (30 napos eljárási határidőn belül) lefolytatott versenyfelügyeleti eljárásban. A Star Power részesedése a villamosenergia-termelési piacon, így a tranzakció miatt bekövetkező piaci változás ugyanis nem volt jelentős, emellett a GVH a Star Power gumihulladék-beszerzési piaci részesedését is figyelembe véve nem azonosított beavatkozásra okot adó vertikális hatást sem. Mindezek figyelembevételével a GVH megállapította, hogy az NHSZ Star Power feletti közvetlen, egyedüli irányításszerzésével megvalósuló összefonódás nem csökkenti jelentős mértékben a versenyt az érintett piacon.