Nagyon népszerű a Kastélyok Nyitott Hétvégéje, amelyet idén már harmadszor rendeznek meg május 12-14. között – mondja Gulyás Eszter. A Magyar Kastélyszállodák Szövetségének elnöke szerint egységes, tervezett marketinggel és kommunikációval minden tagjuk sikeresebbé válhat.

– Hány tagja van a Magyar Kastélyszállodák Szövetségének?

– 2016 a változás éve volt, így a kastélyszállodákon túl a tagsági kört kibővítettük a történelmi épületekkel, így már nem csak szállásadók lehetnek tagjaink. A Magyar Kastélyszállodák és Történelmi Épületek Szövetségének jelenleg 13 tagja van. 2017 jelentős év a szövetség életében, ugyanis 10 évesek leszünk – amelyet majd bállal ünneplünk meg.

– Mi a felvétel kritériuma?

– A Magyar Kastélyszállodák és Történelmi Épületek Szövetsége Egyesület megalakulásakor a „kastélyturizmus” fejlesztését tűzte ki céljaként. Ez olyan ága a turizmusnak, amely a gazdaság számára számos, még kiaknázatlan fejlődési lehetőséget hordoz magában. Pontosan azt az igényesebb bel- és külföldi közönséget célozza meg, amely nem a tömegturizmus kitaposott és kevés hozzáadott értékkel rendelkező területeit keresi a turisztikai agglomerációkban, hanem a magyar vidék és a történelmi múlt eredeti szépségét, valamint kulturális hagyományait. E közönség eléréséhez kiemelt jelentősége van annak, hogy a tagságra jelentkező mindegyik kastélyt külön elbírálással, saját minőségi irányelveink alapján szemrevételezzünk. Fontos számunkra, hogy tagjaink a szolgáltatásaikat magas színvonalon biztosítsák a vendégek részére, mivel a szövetségi tagságba tartozás egyúttal minőségi garancia is.

Az Egyesület tagja lehet minden olyan magyar és külföldi természetes személy, jogi személyiséggel rendelkező gazdasági társaság, társadalmi szervezet, alapítvány és jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság, amely kastélyszállodát, kúriát, vagy más történelmű hátterű épületben működő legalább 3 csillagos szállodát, illetve rendezvényhelyszínt, továbbá egyéb az épülethez jól illeszkedő szolgáltatást működtet, valamint az alapszabály rendelkezéseit magára nézve kötelezőnek elfogadja, és kötelezettséget vállal az egyesületi célok megvalósítása érdekében történő közreműködésre. A történelmi épületnek vagy annak főbb részeinek legalább 100 évesnek kell lenniük. Az esetleges helyreállítást műemlékhez illő gondossággal kell elvégezni és emelt színvonalú vendéglátó szolgáltatásokat kell nyújtani.

– A több mint 100 éves épület viszont egyáltalán nem jelent egyet azzal, hogy a kastély ódon, korszerűtlen lenne.

– Pontosan így van. Természetesen a mai kor kényelmét szolgáló lehetőségek megtalálhatóak házainkban, így a modern spák és wellness részlegek, a vizuáltechnika, vagy akár az elektromos autótöltő. Szövetségünk tagjai törekednek arra, hogy a tradicionális konyhát biztosítsák a vendégek részére. Többen vannak, akiknek saját kis – közvetlen környezetükben látogatható – gazdaságuk van, biokertészettel, állattartással, de van köztünk olyan is, akinek saját víztornya van a parkjában.

– Ön mióta elnöke a Kastélyszállodák Szövetségének?

– 2015. szeptemberétől dolgozom elnökként, nagyon jó alapokat „örököltem” elődömtől, Bartha Sándortól.

– Mit tart az idei év legfontosabb feladatának?

– A szövetség elindult egy úton, amelyen szeretnénk tovább menni. Értéket közvetítünk, és bízunk benne, hogy a „kastélyozás” egyre népszerűbb lesz. Az épületek, a helyszínek adottak, tagjaink próbálnak valami egyedit vinni a mindennapokba, például a gasztronómián, zenén, művészeteken vagy programokon keresztül. Egységes, tervezett marketinggel, kommunikációval minden résztvevő sikeresebbé válhat, ha közösen, egymást erősítve lépünk fel.

– Segítené a munkájukat, ha a Központi Statisztikai Hivatal ismét külön mérné a kastélyszállók teljesítményét?

– Igen, ez óriási segítség lenne, hiszen egészen különleges és speciális szálláshelyekről beszélünk.

– Kik látnak ma fantáziát a kastélyszállodák üzemeltetésében?

– Kastélyszállodát üzemeltetni nagy kihívás és komoly elszántság, már-már szerelem szükséges ahhoz, hogy hosszú távon tudjuk üzemeltetni  őket. A költségek egy „normál” szállodához képest nyilván jóval magasabbak. Legtöbb tagunk óriási parkkal rendelkezik, az épületek nem minden esetben korszerűek, ami magasabb rezsiköltséget von maga után. Ehhez a műfajhoz dukál egy magasan képzett, motivált személyzet jelenléte.

– Elsősorban milyen körből kerülnek ki a szövetség pártoló tagjai?

– Pártoló tagjaink nagyszerű partnereink, akik sokszor már a beruházások kapcsán társultak hozzánk. Szakmai tudásukkal és sok esetben kedvezményes, személyre szabott ajánlataikkal támogatnak minket. Minden esetben magas minőségű, időtálló szolgáltatásokról van szó.

– Milyen a kapcsolatuk a történelmi családok tagjaival?

– Minden tagunk, amennyire csak tudja, bevonja az elődöket. Sokat köszönhetünk a leszármazottaknak, akik történetekkel, fotókkal ajándékoznak meg minket. Szeretettel várjuk őket házainkba, hiszen múlt nélkül nincs jövő.

– Mekkora érdeklődésre számít májusban a Kastélyok Nyitott Hétvégéjén?

– Sok házban már az akció meghirdetése után néhány nap alatt elkeltek a szobák. Nagyon sikeres a program, sokan nyakukba veszik az országot, a szervezett háznézések alkalmával egy nap több helyre is elmennek. A Kastélyok Nyitott Hétvégéjét harmadik éve rendezzük meg, a szlogenünk „Ahol a falak is mesélni tudnak…” igazán fontos szerepet kap, mert május 12-13-14-én a házigazdák különleges ház-, és történelmi bemutatókon vezetik körbe a kastélyban a vendégeket. Ezen a hétvégén annak is kedvezünk, aki a kiválasztott tagkastélyba szállást foglal május 12-re, mert a következő éjszakát ajándékba kapja. Ezeken a napokon akárki betérhet látogatóként, és a házbemutatón is részt vehet.

– Együttműködnek a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségével?

– Mindig számíthatunk a szakmai segítségükre.

– Van bármilyen kapcsolatuk a Magyar Turizmus Ügynökséggel?

– Egyelőre kialakulóban van a kapcsolatfelvétel.

– Melyek a tapasztalataik a Historic Hotels of Europe tagsággal kapcsolatban? Van olyan, amit itthon is tudtak hasznosítani?

– A Historic Hotels of Europe 11 ország történelmi fontosságú épületek megvédésére hivatott szervezetét fogja össze, köztük a Magyar Kastélyszállodák Szövetségét is. A HHE közel 400 tagszállodával, történelmi épülettel rendelkezik. Segítségükkel a magyar kastélyszállodák a határokon túl is ismertek lehetnek, amely hozzájárul ahhoz is, hogy a „kastélyszálloda” szó használata egyértelmű minőségi védjegy legyen, ha az utazni és pihenni vágyók historikus helyszínt választanának.

– Hogyan reklámozza magát a Kastélyszállodák Szövetsége idehaza és külföldön?

– Az osztrák és szlovák szervezetekkel nagyon jó kapcsolatot ápolunk, próbáljuk egymást segíteni és erősíteni a „szomszédokkal”. A HHE minden tagnak online foglalási rendszert biztosít.

– Mikor indul a szavazás a Historic Hotels of Europe Awards – 2018-ra?

– Még nem tudjuk, hogy pontosan mikor kezdődik a szavazás, erre általában az őszi Historic Hotels of Europe közgyűlését megelőző 12 hónapban kerül sor. A közgyűlés utáni összejövetelen, egy szép gálavacsorával egybekötve adják át a díjakat. A gálának legutóbb Santorini adott otthont. Az elmúlt években több tagunk is díjazottként került ki a nemzetközi mezőnyből, amit büszkén viselnek házaink.

– Ön a Szidónia Kastélyszálloda sales managere és „arca” 11 éve. Hogyan látja „testközelből” a kastélyturizmus jövőjét?

– Rohanó világunkban szükség van arra, hogy az ember kicsit lecsendesedjen, feltöltődjön. Többek között erre alkalmasak a korhű kastélyokban való pihenések, séták az évszázados fák között az óriási parkokban, csendes vidéki környezetben. Vannak, akik régóta arra vágynak, hogy történelmi falak között hajtsák álomra a fejüket, netán életük legszebb napját, esküvőjüket is itt tartsák. Ahogy a Szidónia, úgy szövetségünk többi háza rendezvényhelyszínként is népszerű. Az esküvőkön túl, sok hely a kicsi és intim miliője miatt igazi felüdülés az egyéni vendégeknek, de épp ezt az előnyt élvezik a vezető és felsővezetői tréningek résztvevői is. Aki már vendégeskedett nálunk, megtapasztalhatta, hogy kastélyainkban kicsit sem unalmas az élet, sőt, minden nap felfedezhetnek valami izgalmasat.

Szerdahelyi Csaba

A vezető fotón a bölcskei Szent András Kastély, a kis képen a röjtökmuzsaji Szidónai Kastélyszálloda látható.