A görög makrogazdasági program, az energiaunió és az Európai Központi Bank tevékenysége is napirenden lesz a héten a szakbizottságok ülésein. A szerdai plenáris ülésen a képviselők vitáznak és szavaznak a légi közlekedési ágazat fejlesztéséről, az EU választási reformjáról és a Szíriának és Afrikának nyújtott pénzügyi segélyről.

Szakbizottsági ülések

A görög makrogazdasági kiigazítási programról vitáznak az EP-képviselők a gazdasági szakbizottság keddi ülésén. A vitán Jeroen Dijsselbloem, az eurócsoport elnöke és Klaus Regling, az európai stabilitási mechanizmus (ESM) vezetője is részt vesz.

Az energiaügyi szakbizottság az energiaunióra vonatkozó prioritásairól szavaz kedden. A prioritások közé tartozik a biztonságos ellátás és Európa fosszilis energiahordozóktól való függőségének csökkentése.

A gazdasági szakbizottságban a mennyiségi lazításról, az alapkamatról és az alacsony infláció kezeléséről vitáznak a képviselők Mario Draghi európai jegybankelnökkel csütörtökön.

Plenáris ülés szerdán Brüsszelben

A parlament a tagállamok és a bizottság képviselőivel vitázik arról a 0,5 milliárd eurós, illetve 1,8 milliárd eurós pénzügyi támogatásról, amelyet a szír válság és a migrációt kiváltó okok kezelésére különített el az EU. Több képviselő bírálta a tagállamokat, mert nem járulnak hozzá megfelelő mértékben a pénzügyi alaphoz.

Arról is vitáznak a képviselők a plenáris ülésen, hogyan lehetne versenyképesebbé tenni az unió légi közlekedési ágazatát. A tervek szerint az Európai Bizottság ez év végéig nyújtja be légi közlekedési csomagra vonatkozó javaslatát.

A parlament szavaz az EU választási jogszabályainak reformjáról. A változtatások között szerepel, hogy lehessen online, vagy postai úton is szavazni, illetve hogy az EU-n kívül élő európai polgárok is szavazhassanak az európai választásokon.

Az Európai Parlament elnökének programja

Martin Schulz szerdán és csütörtökön részt vesz a menekültügyről szóló vallettai csúcstalálkozón. Az elnök kedden felszólal a máltai parlamentben és találkozik Joseph Muscat miniszterelnökkel.