A Szovjetunió utolsó elnöke öt évig nem léphet ukrán területre – döntöttek Kijevben. Mihail Gorbacsov közölte: nem is áll szándékában.

A Szovjetunió első és egyben utolsó elnöke, az SZKP volt főtitkára a The Sunday Times lapnak adott interjú miatt került tiltólistára. Gorbacsov szerint ugyanis helyes lépés volt, hogy a Krím-félsziget népszavazással Oroszországhoz került. A volt politikus úgy fogalmazott, hogy Putyin helyében ő is így cselekedett volna.

A 85 éves Gorbacsov a kijevi hírre úgy reagált, hogy esze ágában sem volt Ukrajnába utazni, és ezt a jövőben sem tervezte volna.

Ami a krími kérdést illeti, Petro Porosenko szerdán is szóba hozta a problémát, amikor az orosz börtönből szabadon engedett ukrán katonanőt méltatta. Az ukrán államfő azt mondta: a Krím ugyanúgy fog visszatérni Ukrajnához, ahogyan Nagyija Szavcsenko.

A pilótanő kevésbé patetikusan válaszolt arra az újságírói kérdésre, hogy mit szándékozik csinálni a következő napokban. Szavcsenko annyit mondott: hogy ismét magamra találjak, megiszom három liter vodkát.