Egymás gondolatát olvasó közönség, lebegő karikák, interaktív kártyatrükkök és egy önmagát kettéfűrészelő bűvész is szerepel az Illúzió Mesterei című bűvészshow műsorában, amelyet március 2. és 5. között hat alkalommal láthat Budapesten a közönség.

Hajnóczy Soma kétszeres bűvészvilágbajnok, az est egyik producere az MTI-nek elmondta, hogy korábban nem volt hasonlóan nagyszabású bűvészgála Magyarországon. Amikor a budapesti előadás ötlete felmerült, sok szakmabeli is azt gondolta, hogy nem lesz rá kereslet. „Ennek ellenére tavaly négy előadást tartottunk, mindegyiket teltházzal, idén pedig hat előadást szerveztünk. A távlati célom az, hogy két hétvégén összesen 13 alkalommal léphessünk fel a magyar közönség előtt” – fejtette ki.

Hajnóczy Soma elmondta, hogy miután 2009-ben megnyerte a bűvész világbajnokságot, bejárta egész Európát, Ázsiát, de az Egyesült Államokban és Dél-Amerika, valamint Afrika számos országában is fellépett. Útjai során a bűvészvilág krémjével lépett közösen színpadra, így elegendő tapasztalatot szerzett ahhoz, hogy tudja, mitől lesz valóban izgalmas és magával ragadó egy egész estés bűvészelőadás. „Azt gondolom, hogy egyrészt fontos a megfelelő terjedelem, hogy a néző eleget kapjon, de mégse legyen túl sok. Emellett a bűvészet különböző ágaiból érdemes összeválogatni a programot, amire mi is törekedtünk a számok és a fellépők kiválasztásánál” – fogalmazott.

A bűvész úgy véli, nem szabad elszakadni teljesen a régi, klasszikus mutatványoktól, hiszen mint mondja, „mi is az előttünk élt óriások vállán állunk”, akik nagyon nagyokat alkottak. Ezért a különböző szakágak, kellékek ismerete kiemelten fontos, és érdemes klasszikus dolgokat is színpadra vinni megújult, egyéni formában. Erre általában „nagyon jól reagál a közönség”. Emellett a technikával és a korral is érdemes lépést tartani, és nem szabad sajnálni sem az időt sem a pénzt új trükkök kidolgozására. Ő maga is egy klasszikus gondolatolvasós számot értelmezett újra, az Illúzió Mesterei előadásban, amelyben azonban most nem a bűvész, hanem két néző fogja egymás gondolatát olvasni a színpadon, egy speciális sisak segítségével.

Rajta kívül a showban fellép még a korábbi német világbajnok Topas, aki szintén klasszikus mutatvánnyal érkezik, asszisztense helyett azonban saját magát fogja kettéfűrészelni a színpadon. A kézügyességéről ismert előadó, Nagy Molnár Dávid világbajnoki ezüstérmes elegáns műsorát mutatja majd be és többek közt pipákkal, pénzzel és tűzzel bűvészkedik. A műsor fellépője lesz még a feltörekvő tehetség Badár Tamás is, aki Rubik-kockás és kártyatrükk mutatványai mellett szokásához híven kivetítős, táblagépes mutatványokkal igyekszik majd elbűvölni a közönséget. Párkányi Kolos, aki szintén fiatal bűvész, egy klasszikus karikaszámot öltöztet modern köntösbe úgy, hogy több karikáját a levegőben lebegteti majd.

Hajnóczy Soma elmondta, hogy bár a bűvészet magányos műfajnak tűnik, egy jó trükk és egy jó előadás mögött komoly csapatmunka van. „Nekem ott van például a jobb kezem, a „csöndes zseni” Kelle Botond, aki szakmailag segít a trükkök megalkotásában, a szabóm, aki a fellépő ruháimat varrja, és ha bármilyen ötletem van, akkor aszerint alakítja ki az öltözéket. Mellettük együtt dolgozom még egy grafikussal és egy technikussal is, aki az összes elektromos kellékemet készíti. A legnagyobb hiba szerintem, ha valaki azt gondolja, hogy mindent képes egymaga csinálni” – vallja a világbajnok.

Jó bűvész és igazán sikeres előadó abból lehet, aki hiteles a színpadon, és a produkciója önazonos tud lenni – fejtette ki, hozzátéve, hogy mindezek mellett szükséges egyfajta megszállottság és nagy kitartás is, továbbá rengeteg gyakorlás. Példaként említette, hogy saját, világbajnoki produkciója kilenc év alatt állt össze, és éveken keresztül nyaralások, pihenések alkalmával, az egyetemen, vagy családi összejöveteleken is „állandóan csörgött” a fémtallérokkal, gyakorolta azt a részt, amikor kezében az érméket hol eltünteti, hol megsokszorozza. „Volt, hogy véresre törték a pénzek az ujjaimat, de ez egy ilyen műfaj. Nagyon sok áldozatot kell hozni, vak elszántság kell hozzá és nagyon kitartó munka” – fűzte hozzá. Az előadást a MOM Kulturális Központban mutatják be. (MTI)