Mintegy 77 milliárd forint értékben szereztek be új mezőgazdasági gépeket a magyar vállalkozások az idei első fél évben, ami 40 százalékos növekedést jelent éves összevetésben.

A legfontosabb mezőgazdasági gépek közé tartozó traktorok és kombájnok piaca is bővült, az idei első hat hónapban 1387 új traktort adtak el, ami 32 százalékos növekedés éves összevetésben. Új kombájnokból 222 kelt el, ami 12 százalékos bővülés. A szakzsargonban „magajáró rakodónak” nevezett gépből 208-at, 68 százalékkal többet adtak el az idei első hat hónapban, mint a tavalyi első fél évben – közölte a Magyar Lízingszövetség az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai alapján, hozzátéve, hogy ez bővülést hozhat az agrárlízing területén is. 

Tóth Zoltán, a Magyar Lízingszövetség főtitkára a közleményben kifejti: a lízingvállalatok kulcsszerepet játszanak a traktorfinanszírozásban, számos agrárvállalkozás ugyanis lízingkonstrukción keresztül szerzi be ezeket a járműveket. Az értékesített mezőgazdasági járművek, gépek közel 77 milliárdos beszerzési értékének mintegy 46 százalékát adták a lízingkonstrukciók. A Magyar Lízingszövetség adatai szerint a mezőgépek szegmensében a finanszírozott érték, vagyis az új kihelyezések összege 35,2 milliárd forintot tett ki, ami 16 százalékos emelkedés egy év alatt.

A főtitkár kiemelte: a 16 százalékos növekedés ezen a piacon azért is figyelemre méltó, mert egy évvel korábban a mezőgép-finanszírozásban a jegybank növekedési hitelprogramjához köthető kihelyezések aránya 80 százalékos volt, míg ez a program kifutásával, az idén 36 százalékra csökkent. Ez azt mutatja, hogy az agrárcégek a piaci kamatozású lízinget jelentős mértékben igénybe veszik – tette hozzá. 

Az agrárlízing-piac bővülését mutatja az is, hogy a lízingszövetség adatai szerint a mezőgépek esetében a tőkekintlévőség, azaz a teljes finanszírozott állomány az első fél év végén meghaladta a 109 milliárd forintot, ez 14 százalékkal több, mint egy évvel korábban, egyben 2009 óta a legmagasabb érték. Tóth Zoltán szerint a következő időszakban további stabil növekedés várható az agrárfinanszírozásban és ezen belül a lízingkonstrukciók népszerűsége is nőhet. (MTI)