Idén eddig 131 tétel kukorica vetőmagot vizsgált meg Nébih, amely hét mintában talált tiltott genetikai módosítást. A tételeket egytől-egyig megsemmisíttette a hivatal.

idén eddig 110 csemege- és 21 pattogató kukorica vetőmag tételt vizsgálat meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A szervezet hat csemege- és egy pattogató kukorica mintában mutatta ki a GMO szennyezést, vagyis a szemek között genetikailag módosított fajtáktól származó magok is voltak. Tavaly a Nébih összesen 117 csemege- és 27 pattogató kukorica tételt ellenőrzött , amelyből nyolc csemegekukorica mintában talált GMO szennyezést – közölte a hivatal.

A 2016-os országos célellenőrzésre március 21-24. között, még a vetési időszak előtt került sor. A szakemberek a teljes élelmiszerláncot vizsgálták, azaz nem csupán vetőmag forgalmazóknál, hanem gazdaboltokban, áruházakban, termeltetőknél és konzervgyárakban is mintáztak, zsákos és kistasakos kiszerelésű vetőmagot egyaránt.

A Nébih adatbázist vezet minden hazai kis- és nagykereskedőről, beleértve, aki nem magyarországi előállítású vetőmagot forgalmaz vagy használ. E körből a hatóság szakemberei kockázatelemzés alapján jelölik ki az ellenőrizendő vállalkozásokat, továbbá évente kampányszerű célellenőrzéseket is szerveznek. A vizsgálatok célja, hogy megakadályozzák a hazánkban tiltott GMO szennyezett vetőmagok forgalmazását, valamint, hogy felderítsék, kiszűrjék az illegálisan behozott tételeket.