Az Európai Parlament mezőgazdasági bizottsága nem ért egyet azzal, hogy a tagállamok korlátozhassák vagy betilthassák genetikailag módosított élelmiszerek vagy takarmányok importját.

Az Európai Parlament Mezőgazdasági Bizottsága csütörtökön – 28 szavazattal, 8 ellenében, 6 tartózkodás mellett – elutasította azt az Európai Bizottság által benyújtott törvénytervezetet, amelynek értelmében a tagállamoknak lehetőségük van korlátozni vagy megtiltani olyan genetikailag módosított (GM) élelmiszerek vagy takarmányok importját is, amelyeket az illetékes uniós hatóság jóváhagyott. A bizottság attól tart, hogy a nemzeti tiltások korlátoznák a versenyt az egységes piacon és veszélyeztetnék az unió élelmiszertermelését, amely nagyban függ GM takarmányok importjától.

A törvényjavaslatról a következő lépésben a környezetvédelmi bizottság nyilvánít véleményt (október 12–13-án), ezután kerül a parlament elé, amely várhatóan az október 26–29-i strasbourgi plenáris ülésen vitatja meg.

„Nem azért építettük fel az egységes uniós piacot, hogy hagyjuk, hogy önkényes politikai döntések teljesen eltorzítsák” – mondta a mezőgazdasági bizottság álláspontját előterjesztő Albert Dess német képviselő (Európai Néppárt).