Az Európai Parlament képviselői 2022 decemberéig teljesen betiltanák a glifozát tartalmú növényvédő szereket és addig is szigorítanának a használatukat.

  • A háztartási használatot azonnal, a mezőgazdaságit 2022 végéig betiltanák
  • Nyilvánossá kell tenni az Európai Bizottság által végzett kockázatelemzést
  • A tagállamok október 25-én szavaznak a glifozát engedélyének meghosszabbításáról

A glifozát háromnegyedét a mezőgazdaságban használják fel

Az Európai Parlament ellenzi a bizottság azon javaslatát, hogy a vitatott glifozát növényvédőszer forgalomba hozatali engedélyét tíz évvel meghosszabbítsák. A képviselők ehelyett azt javasolják, hogy készüljenek tervek a termék kivezetésére, ahol először a háztartási használatot, majd a mezőgazdasági felhasználást tiltanák be – amennyiben az integrált növényvédelmi rendszerek alkalmasak a szükséges gyomirtáshoz.

A képviselők szerint a glifozátot legkésőbb 2022. december 15-ig fokozatosan ki kell vonni a piacról.

Kétségek a kockázatelemzés körül

Az engedélyezést megelőző uniós kockázatelemzési eljárás kapcsán komoly kételyek merültek fel, amikor az ENSZ rákbetegséggel foglalkozó ügynöksége és az EU élelmiszerbiztonsági és vegyianyag ügynökségei a glifozát biztonságosságával kapcsolatban eltérő következtetésekre jutottak.

A Monsanto nyilvánosságra hozott belső levelezése pedig – a cég a glifozát hatóanyagot tartalmazó Roundup termék tulajdonosa és gyártója – kétségeket ébresztett azoknak a tanulmányoknak a hitelességét illetően, amelyeket az uniós szervek a glifozát biztonságosságának értékelésekor használtak.

Az EP azt akarja, hogy a növényvédő szerek uniós hatósági jóváhagyás céljából történő tudományos értékelése kizárólag független, lektorált és publikált tanulmányokon alapuljon, amelyek illetékes közigazgatási szervek megbízásából készültek, ezeknek a szerveknek pedig elegendő forrást kell biztosítani, hogy képesek legyen független tudományos tanulmányok megrendelésére.

Következő lépések

A nem jogalkotási állásfoglalást 355 szavazattal 204 ellenében 111 tartózkodás mellett fogadták el. A tagállamok szerdán szavaznak a glifozát engedélyének meghosszabbításáról. A növényvédő betiltását kezdeményező európai polgári kezdeményezés már egymillió aláírásnál jár, ennek nyomán az Európai Parlament novemberben nyilvános meghallgatást tart az ügyben – olvasható a parlament közleményében.