Az Európai Parlament különbizottságot állított fel a növényvédő szerek, például az ENSZ szerint rákkeltő glifozát engedélyezésének felülvizsgálatára.

Az ENSZ rákbetegséggel foglalkozó ügynöksége a lehetséges rákkeltő hatású szerek közé sorolta a glifozátot 2015 márciusában. Az egészségügyi kockázat miatt az Európai Parlament 2022 decemberéig betiltaná a glifozát tartalmú növényvédő szereket egy októberi nem jogalkotási állásfoglalás értelmében, a tagállamok azonban novemberben öt évre meghosszabbították a növényvédő szer engedélyét, és nem helyezték kilátásba a teljes betiltást.

Az Európai Parlament 2018-ban felállította a peszticidekkel kapcsolatos eljárásért felelős különbizottságot az ügy kivizsgálására. A parlament sajtósai Eric Andrieu-t (szocialista, francia; a képen), a különbizottság elnökét kérdezték.

– Az uniós tagállamok már döntöttek arról, hogy 2022-ig meghosszabbítják a glifozát engedélyét. Akkor miért állított fel a parlament egy különbizottságot az idén?

– Az engedély meghosszabbítása nem foglalkozik a tudományos vitával. Felelőtlenség anélkül meghosszabbítani az engedélyt, hogy nincs több bizonyítékunk arra, hogy a glifozát molekula és segédanyagai nem jelentenek egészségügyi kockázatot. Annak érdekében, hogy az 500 millió európai egészségét megvédjük, meg kell vizsgálnunk a jelenlegi eljárást és azt, hogy lehetséges-e valahogy javítani rajta, ha szükséges.

– Mi a különbizottság feladata?

– Az egyik feladat az lenne, hogy naprakésszé tegyük a különbizottság tagjainak tudását. Ezután értékelnünk kell az engedélyezési folyamat minden lépését a szakértők, úgymint a cégek, a civil szervezetek és a kutatók megkérdezésével. Végezetül konkrét javaslatokat tennénk a folyamat javítása érdekében.

– Sok embert érint a kérdés, gazdákat, cégeket, és különösképp az állampolgárokat. Hogyan tudja mindegyikük érdekeit szem előtt tartani?

– Számunkra a legfontosabb, hogy az 500 millió európai egészségét megvédjük. Természetesen sok gazda használ glifozátot, de ha megkérdezi őket, hogy akkor is folytatnák-e a használatát, ha bebizonyosodna, hogy káros az egészségükre, akkor a válaszuk az, hogy nem. Ők meg fogják találni a megoldást. Egyes kutatók kritizálták az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság által kiválasztott kutatásokat. Meg kell néznünk, mi alapján választották ki ezeket a kutatásokat, és tudatosítanunk kell az ágazatban az egészségügyi és etikai problémákat. Nem hunyhatunk minden felett szemet a gazdasági fellendülés nevében. Számomra az egészség az első. Rá kell vennünk az ágazatot, hogy másképp viselkedjen.

– Hogyan biztosíthatja az Európai Parlament, hogy az EU intézmények a döntéseiket független tanulmányokra alapozzák?

– Mindenképpen több erőforrásra van szükség ahhoz, hogy a kutatók függetlenségét biztosíthassuk, és ezt meg kell vizsgálnunk. Mi garantálja, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság jelentései függetlenek? Hogyan akadályozhatjuk meg, hogy lobbiszervezetek befolyásolják a folyamatot? Épp ezért olyan szabályokra van szükségünk, amelyek alapján senki sem kételkedhet a tanulmányok, illetve a döntések érvényességében és függetlenségében. A Monsanto-Bayer egyesülés rámutat, hogyan összpontosul csupán kevesek kezében a cégek élővilág felett gyakorolt kontrollja. Számomra ez elfogadhatatlan.

– A glifozát használatát egyelőre 2022-ig engedélyezték. Milyen változásokra számíthatunk addig?

– Az Európai Bizottság és a Tanács döntését még nem támadták meg az európai bíróságok előtt. Nekem nincsenek meg az eszközeim arra, hogy én magam támadjam meg a döntést, különben már megtettem volna. Ugyanakkor lehetséges, hogy tudományos felülvizsgálatot kérünk a megbízás lejárta előtt. Ebben az esetben be lehetne tiltani a glifozátot.

– A peszticidek engedélyezésével foglalkozó különbizottságnak 2018 végéig van ideje előterjeszteni a javaslatait. Mit tekintene jó eredménynek?

– Sikerrel jártunk el, ha decemberig konkrét javaslatokkal tudunk előállni és meg tudjuk mutatni az Európai Bizottságnak, mit kell tennie azért, hogy 500 millió európai anélkül ehessen, ihasson és lélegezhessen, hogy az egészsége miatt aggódna. Jelenleg egyetlen hét nem telik el úgy, hogy ne kerülne valamilyen egészségügyi botrány a címlapokra. Mindent meg kell tennünk, hogy biztosíthassuk a fogyasztók egészségének hatékonyabb védelmét. Ez a mi felelősségünk, sikerrel kell járnunk. Nincsen más választásunk.