A 2014-2020-as pályázati időszakról, annak lehetőségeiről és buktatóiról beszélt Glattfelder Béla a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarában június 23-án megrendezett, EU-pályazatokról szóló konferenciáján.

A Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára kollégája, Csepreghy Nándor pályázati kommunikációért felelős államtitkár szavaira utalt, miszerint ez az utolsó olyan hétéves időszak, amikor még vissza nem térítendő támogatásokat lehet kapni. Viszont ezeknek a támogatásoknak a köre folyamatosan szűkül, mert az Európai Unió célja az, hogy a támogatások csak kezdeti lökést adjanak a későbbi jövedelmező fejlesztéseknek. Emiatt ezeket a támogatásokat a leghatékonyabban és leghasznosabban kell felhasználni úgy, hogy társadalmilag és gazdaságilag is hasznot hajtsanak – mondta Glattfelder Béla.

A vissza nem térítendő támogatásokból is egyre kevesebb áll rendelkezésre a vállalkozások számára. Az Európai Bizottsággal való tárgyalások során sikerült elérni, hogy a GINOP-on (Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program) belül Magyarország tudjon pályázni vissza nem térítendő támogatásokra, ehhez viszont meg kellett jelölni egy olyan célterületet, ahol a legnagyobb szükség van rá. Magyarországon ez a terület a feldolgozóipari fejlesztéseké. Kivételt képeznek a Szabad Vállalkozási Zóna területei, ahol nagyon szűk körben nem feldolgozóipari támogatásokra is lehet pályázni, mivel ez a zóna a leghátrányosabb helyzetű településeket érinti.

Fontos beszélni arról, hogy a pályázati kiírásokban szerepelnek szigorú fenntarthatósági kritériumok. A fenntarthatósági szabályok leginkább az épületek fenntarthatóságára, valamint a fenntartható hőellátásra koncentrálnak. Az államtitkár szerint azon kkv-k számára vannak gazdag lehetőségek, ahol a termelés és a fejlesztés az elmúlt időszakban is hasznot hozott. Nagynak és erősnek kell lenni – összegezett a politikus.