Elindult a „Mikro-, kis- és középvállalkozások logisztikai szolgáltatás-igénybevételének támogatása” című (GINOP-1.3.6-17) felhívás tervezetének társadalmi egyeztetése.

A felhívásokhoz kapcsolódó észrevételeket, javaslatokat 2017. február 12-ig várja a kormány a véleményezésre kialakított partnerségi fórumban.

Ezért kell

A nagyvállalatokkal ellentétben a hazai kkv-k alacsony arányban veszik igénybe a logisztikai szolgáltatásokat, ezzel azonban versenyképességük jelentősen csökken a környező országok kkv-ival szemben.

Napjainkban problémát jelent, hogy minden árut lassabban és drágábban tudnak eljuttatni a magyar kkv-k külföldre, mint a környező országokban ez pedig versenyképességüket közvetlenül csökkenti. A beruházások mértékét növelni szükséges az ágazatba, különben a magyar kkv-k versenyképessége nemzetközi viszonylatban tovább romlana.

A tudástranszfer intenzitása a haza kkv-k estében elmarad a nemzetközi versenytársakhoz viszonyítva, ami megakadályozza, hogy kiaknázzák a legmodernebb eljárásokban és technológiákban rejlő lehetőségeket. Mindezek következtében a szükséges az ehhez szükséges tudást, szervezettséget, eszközöket és szolgáltatásokat a kkv-k számára elérhetővé tenni, hogy mindennapi működésük során a növekedésre koncentrálhassanak – olvasható a felhívástervezetben.

A keret

A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 5,47 milliárd forint; a forrást az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

Mikro-, kis-, és középvállalkozások pályázhatnak, a kormány 150–250 támogatott támogatási kérelemmel számol.

További részletek az alább letölthető felhívástervezetben.