A magyar tulajdonosok eladták többségi tulajdonrészüket a Szigetből egy brit-amerikai befektetőcégnek. Lakatos Péter részét még a tranzakció előtt visszavásárolta az alapító Gerendai Károly. A menedzsment marad.

A tulajdonosok eladták 70 százalékos részesedésüket a Szigetben – tudta meg a Forbes.hu. A vevő brit befektetőcég, az Edition Capital, amelynek eddig is voltak befektetései a média- illetve szórakoztatóiparban.

A tranzakcióban szintén érdekelt az Edition Capital-en keresztül az amerikai Providence Equity Partners globális befektetési alap, amely szintén a média és telekommunikációs szektorra specializálódott (részesedésük van például a Warner kiadóban, a ProSiebenSat1-ban vagy az Ironman-ban is). A megegyezést péntek délelőtt írták alá.

A Sziget új többségi tulajdonosa formailag egy luxemburgi cég, a LuxCo Ltd. lesz majd. A portfólióba tartozik a Sziget mellett a Balaton Sound, a Telekom VOLT Fesztivál, a Gourmet Fesztivál és a Gyerek Sziget.

A felek az ügyletet úgy tekintik, hogy az angol és amerikai partnerek befektetőként jelennek meg a Sziget mögötti Sziget Kulturális Menedzseriroda Kft-ben. A 30 százalékot megtartják az eddigi tulajdonosok az eddigi arányoknak megfelelően, vagyis Gerendai mellett Fülöp Zoltán, Lobenwein Norbert és Takács Gábor továbbra is tulajdonos marad.

Gerendai a tranzakció előtt visszavásárolta részét a Videoton társ vezérigazgatójától, Lakatos Pétertől. A Sziget négy magyar tulajdonosa továbbra is a menedzsment tagja marad, és kezükben marad az irányítás is.