Egyre több nagyvállalat használja ki a technológia korai alkalmazásában rejlő üzleti lehetőségeket.

Idén már több mint 300 millió olyan okostelefon (összes eladott okosmobil több mint ötöde) talál majd gazdára, amely gépi tanulási képességekkel rendelkezik – prognosztizálja a Deloitte tanácsadó cég.

Az új lapkatechnológiával készülő processzorok lehetővé teszik a neurális hálózatokkal való feldolgozást olyan energiafogyasztás mellett, hogy a gépi tanulást megvalósító megoldások beépíthetők legyenek az okostelefonokba – nyilatkozta Stuart Johnston, a Deloitte technológiával, médiával és távközléssel foglalkozó vezetője.

A gépi tanulás révén utánozható az emberi agy szerkezete és funkciója. Az átlagfelhasználó azt fogja tapasztalni, hogy a bonyolult műveletek végrehajtása lényegesen egyszerűbbé, személyesebbé és gyorsabbá válik – írja a computerworld.hu.

Jelenleg a Pinterest birtokolja az adatban gazdag képek egyik legnagyobb gyűjteményét az interneten. Gépi tanulás segítségével rendszereznek és katalogizálnak 100 milliárdnyi dinamikus objektumot a megvásárolható pinektől kezdve a videókig.

Anandan Padmanabhan, az Adobe Research vezetőjének tájékoztatása szerint az Adobe Systems már évek óta használja a gépi tanulást. A felhőalapú előfizetéses üzleti modellre áttérést követően a vállalatnál két alapvető oka volt a gépi tanulás kiterjedt alkalmazásának.

Egyrészt az online csatornák váltak az ügyfelek megszerzésének elsődleges forrásává, másrészt gondoskodniuk kellett a több milliónyi előfizető megtartásáról. A gépi tanulás segítségével sokkal részletesebb ügyféladatok gyűjthetőek az egyes termékek használatáról.