Több új androidos programozási eszközt mutatott be a Google az I/O fejlesztői konferencián. A legnagyobb érdeklődés a TensorFlow Lite-t, a cég okostelefonokon és más mobileszközökön futó gépi tanulási keretrendszerét kísérte.

A TensorFlow Lite egy új, neurális hálózati API-n keresztül kapcsolódik a lapkaspecifikus gyorsítókra, mondta el a megoldásról Dave Burke, a Google Androidért felelős alelnöke – olvasható a CompWorld-ön.

A Lite keretrendszer a nyílt forráskódú TensorFlow projekt része lesz, és a neurális hálózati API az Android idén esedékes következő nagy kiadásával jelenik meg.

A keretrendszer sokat elárul arról, hogyan képzeli a Google a mobilhardverek jövőjét. Az AI-ra kihegyezett lapkák alkalmassá teszik a mobilokat a gépi tanulással kapcsolatos funkciók kiszolgálására. Ezzel párhuzamosan egyre több alkalmazás használja majd a gépi tanulást, hogy ezzel is kényelmesebbé tegye a felhasználók életét.

Napjainkban a gépi tanulással kapcsolatos képességek beépítése az alkalmazásokba körülményes, és a műveletek elvégzéséhez nagy számítási teljesítményre, nagyon erős hardverre és rengeteg energiára van szükség.

Ma még csak egy olyan mobilprocesszor kapható a piacon, amit gépi tanulásra kihegyezett digitális jelprocesszorral vérteztek fel.

A Google is beruházott egy gépi tanulással kapcsolatos hardverbe: a Tensor Processing Unit lapkákat úgy tervezik, hogy az új gépi tanulási algoritmusok begyakorlását és a meglévő modellek alapján történő adatfeldolgozást egyaránt kiszolgálja.