A megkérdezettek 93 százaléka szereti otthonát és ebből kifolyólag a többség (74 százalék) egyáltalán nem tervez költözést az elkövetkező 1 évben. 82 százalék hasznosnak találja a lakásbiztosítását és ezek közül csupán 12 százalék gondolja azt drágának – derül ki a Genertel 5000 fős kutatásából.

A felmérésben részt vevők 82 százaléka vidéki, 18 százaléka budapesti lakos. Korosztály szerinti bontásban a válaszadók fele 40-60 év közötti, harmada 20-40 éves, a többiek 60-nál idősebbek, illetve 20-nál fiatalabbak.

Elégedettek vagyunk

A válaszadók 77 százaléka nagyon, 16 százalék közepesen, azaz összesen 93 százalék válaszolta azt, hogy szereti jelenlegi otthonát.

Sőt, a lakásbiztosítással sincsen semmi gondja a válaszadók 82 százalékának; hasznosnak találják ingatlanuk és ingóság megőrzése érdekében. Elenyészően kevesen (ezek 12 százaléka) találják csak drágának a havi díjat.

Ha egy kívánságom lenne…

….akkor plusz egy szoba lenne az… legalább is a 26 százalék szerint, erre lenne a legégetőbb szükség.  

Ez összefügghet azzal, hogy a válaszadók közel 30 százaléka legfeljebb 60 négyzetméteres ingatlanban él, feltehetően ők igényelnének még egy extra helyiséget.

Kertre csak 10 százalék, erkélyre/teraszra 12 százalék vágyik, míg felújításra, korszerűsítésre alig 2 százalék.

…és kertes házban élnének a válaszadók… Igaz, ezt csak 28 százalék szeretné, ami nem meglepő annak fényében, hogy a felmérésben résztvevők több mint fele eleve kertes házban él.

Nem megyünk el!

A magyarok nem szeretnek sűrűn költözni, háromnegyedünk jól érzi magát az otthonában és az elkövetkező 1 évben nem is tervez költözést.

A Genertel által megkérdezettek közül külföldre szinte senki nem szeretne menni idén vagy 2018-ban; alig 1 százalék azok aránya, akik ebben gondolkodnak.

Így élünk mi

A Genertel által megkérdezettek 83 százaléka saját tulajdonú ingatlanban él, 12 százalék albérletben, 5 százalék szolgálati lakásban. 55 százalékuk kertes házban él, 40 százalék társasházban vagy sorházban, a többi válaszadó tanyán vagy külterületen. Jellemzően többen élnek egy ingatlanon belül; 29 százalékban ketten, 28 százalékban hárman, 21 százalék esetében négyen élnek egy háztartásban. 14 százalékban öten vagy annál többen és alig 8 százalék válaszolta azt, hogy egyedül él.