A második negyedévben 2,7 százalékkal nőtt a GDP az előző év azonos időszakához képest. Az előző negyedévhez viszonyítva 0,5 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye – jelentette pénteken a részletes adatok alapján a Központi Statisztikai Hivatal.

A feldolgozóiparban hozzáadott érték 7,0, az építőipar teljesítménye 6,5 százalékkal nőtt éves összehasonlításban, a mezőgazdaságé 16,8 százalékkal csökkent és a szolgáltatások teljesítménye is valamivel az átlag alatt, 2,4 százalékkal javult. A feldolgozóiparon belül a járműgyártás, illetve a hozzá kapcsolódó beszállító ágazatok teljesítménye nőtt jelentősen.

A háztartások tényleges fogyasztása 2,6 százalékkal, ezen belül a háztartások fogyasztási kiadása 3,0 százalékkal nőtt a múlt év második negyedévéhez hasonlítva. A bruttó állóeszköz-felhalmozás újra emelkedett 5,2 százalékkal, de a készletállomány csökkenése miatt a bruttó felhalmozás 1,1 százalékkal csökkent és ezzel 0,2 százalékponttal fékezte a GDP növekedését.

A nettó export növekedése ugyanakkor 1,4 százalékkal járult hozzá a gazdaság növekedéshez miután az áruk és szolgáltatások kivitel 7,5, behozatala pedig 6,5 százalékkal meghaladta a múlt év második negyedévit.