Eladja Románia legnagyobb szupermarketláncát, a Profi Rom Foodot az Enterprise Investors befektetési alapkezelő. A vevő Mid Europa Partners magántőke-befektetési társaság 533 millió eurót fizet a hálózatért.

A Profi Rom Food Románia földrajzilag legkiterjedtebb kiskereskedelmi hálózata, közel 250 településen van jelen. Az Enterprise Investors 2010-ben vásárolta meg 66 millió euróért a szupermarketláncot, és egy évvel később 10 millió eurós tőkeemelést hajtott végre. Az alapkezelő támogatásával a vállalat az akvizíciót követően átfogó modernizációs és átszervezési programba kezdett, és bővítette üzlethálózatát – írja közleményében az Enterprise Investors.

A Profi csak az utóbbi két évben több mint száz új szupermarketet nyitott. Az áruházak száma így ma már megközelíti az 500-at, ami jelentős növekedés a felvásárláskori 67-hez képest. A társaság 800 millió euróhoz közeli árbevételt vár 2016-ra, amit több mint 30 százalékos átlagos éves bruttó EBITDA-növekedést jelent a 2010 és 2016 közötti időszakban. Közel 11 ezer dolgozójával a Profi ma Románia legnagyobb munkaadóinak egyike.

Az Enterprise Investors Kelet-Közép-Európa legnagyobb magántőke-társaságainak egyike. Az 1990 óta aktív cég nyolc alapot indított összesen kétmilliárd euró feletti tőkével. Ezek az alapok 1,7 milliárd eurót fektettek különféle iparágak 137 vállalatába, azon belül 320 millió eurót a kelet-közép-európai kiskereskedelmi ágazatban működő 15 cégbe. Az Enterprise Investors eddig 116 cégből szállt ki, összesen 2,5 milliárd euró bruttó bevétellel. A társaság 2000 óta van jelen Romániában, és közel 200 millió eurót fektetett romániai vállalatokba.

A Mid Europa Partners magántőke-társaság Londonban, Budapesten, Varsóban és Isztambulban rendelkezik irodákkal, és mintegy 4,3 milliárd eurónyi forrást gyűjtött és kezel Közép- és Délkelet-Európa növekvő piacain.