A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. friss adatai szerint idén október végén a cég teljes garanciaállománya 358 milliárd forintot tett ki, ami közel 12 százalékkal haladja meg a múlt év végi 320 milliárd forintos hasonló adatot.

A garanciaállományban legnagyobb arányt, közel 38 százalékot a kereskedelmi szektorhoz köthető cégek hiteleihez vállalt kezességek teszi ki, ugyanakkor az időszak kihelyezéseiben az építőipari szektor hiteleihez vállalt kezességek volumene növekedett a legnagyobb arányban, az előző év hasonló időszakához képest az adatok 30 százalékos növekedést mutatnak. A Garantiqánál idén októberben az új kezességvállalások értéke 16,5 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos hónapjában.

Búza Évát, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója elmondta: „tovább folytatódott az a kedvező trend, hogy minden hónapban rendre magasabb volt a kezességvállalások értéke, mint egy évvel korábban. A tervek szerint a kezességvállalási portfólió az idei év végéig 380 milliárd forintra emelkedhet, ezzel közel 500 milliárd forint hitel gazdaságba jutását segíti elő a garanciacég.”

Magyarországon nemzetközi összevetésben is népszerűnek mondhatóak a garanciakonstrukciók, a magyar garanciaszervezetek kezességvállalási portfóliója a GDP-hez mérten 2013-ban 1,33 százalékot ért el, ez meghaladja többek között Románia 1,14 százalékos mutatóját, de magasabb Csehország és Lengyelország 0,4 százalék körüli értékénél is.

Búza Éva elmondta: a Garantiqa megbízásából a Kutatópont által elvégzett felmérés szerint a megkérdezett, az uniós forrásokra nem pályázó mikrovállalkozások 27 százaléka, a kisvállalkozásoknak pedig a 35 százaléka úgy nyilatkozott, hogy azért nem pályázna uniós pénzre, mert nincs elegendő saját forrása.

A Garantiqa a jövőben számos fejlesztést tervez, hogy még jobban felgyorsítsa a kezességvállalási konstrukciók átfutását, emellett az adminisztrációs terhek csökkentése érdekében szükséges jogszabály-módosítási javaslatcsomag kidolgozását kezdte meg a vállalat. A társaság szakemberei arra számítanak, hogy a jegybanki programoknak köszönhetően élénkülő vállalati piacon még nagyobb igény lesz a kezességvállalásos konstrukciók iránt, elsősorban a mikro- és kisvállalkozások körében.