Az őszi Budapest Félmaratonra időarányosan 30, a maratonra 50 százalékkal több versenyző regisztrált július végig, mint tavaly ilyenkor. A szállásfoglalásnál egyre nagyobb részt hasítanak ki az apartmanokat bérlők száma – írja a Világgazdaság.

Tavaly összesen 15 ezer futóturista érkezett a három Run in Budapest – a Telekom Vivicittá, a Wizz Air Budapest Félmaraton és a SPAR Budapest Maraton – versenyre. A vendégek fejenként átlagosan 3,4, azaz összesen 50 ezer vendégéjszakát töltöttek el Budapesten – olvasható a Világgazdaságban.

„Az idei őszi Budapest Félmaratonra időarányosan 30, a maratonra 50 százalékkal több induló regisztrált július végig, mint tavaly ilyenkor” – mondta a lapnak Kocsis Árpád, a BSI ügyvezetője és versenyigazgatója. A szervezethez érkező turisztikai visszajelzések szerint idén a futók és kísérőik átlagosan 3,2–3,8 éjszakát töltenek majd a városban, elsősorban három- és négycsillagos hotelekben.

Tovább nőtt az apartmanok aránya a szállások között – 2012 és 2014 között 11-ről fokozatosan 24 százalékra emelkedett –, de az sem ritka, hogy a sportolók ötcsillagos hotelben foglalnak szobát. „Ebből a szempontból a futók nem különböznek más külföldi turistáktól” – hívta fel a figyelmet Kocsis Árpád.

Néhány év alatt, 2-2,5-szeresére nőtt a kelet-európai résztvevőik száma. Ebben szerepe lehet annak is, hogy míg például a berlini maraton nevezési díja 60–120 euró közötti, Magyarországon ennek az összegnek mindössze 60-80 százalékába kerül a regisztráció, amiért – a nemzetközi gyakorlattal ellentétben – a sportolók az esemény pólóját is megkapják.