Tavaly került a NAV pénzügyi nyomozóinak látókörébe egy csempészcigarettával üzletelő bűnelkövetői kör, amelynek három tagját már 2014-ben tetten érték. A nyomozás jelenlegi eredménye további hat gyanúsított, akik közül ketten rács mögé kerültek.

A pénzügyi nyomozók az elmúlt év során kétszer is keresztbe húzták az elkövetők számítását, és megközelítőleg százmillió forint értékben foglaltak le adózatlan cigarettát Nyíregyháza belterületén; először egy lakóház garázsából, majd egy áruszállító rakteréből – olvasható a NAV honlapján.

Már ekkor feltételezhető volt, hogy összefonódott elkövetői körről van szó, mivel a cigaretta lerakatnak használt garázsnál tartózkodó hölgy a lefoglalások mindkét helyszínén feltűnt. Sőt, a cigarettát szállító jármű megállításakor őt is igazoltatták. Autójában 113 millió forintot, 2000 eurót és sok mobiltelefont találtak a pénzügyi nyomozók.

Az ügyben ekkor három gyanúsítottat kihallgattak. Ők egybehangzóan tagadták, hogy bármit tudtak volna az áruról.

A szálak azóta egy stabil tagokból álló, konspiráltan működő, adózatlan cigaretta kereskedelmével foglalkozó bűnbanda leleplezéséhez vezettek. Óvatosságukat bizonyítja, hogy a cigaretta szállítására használt járművek többször is gazdát cseréltek. Mindig más, de az érdekkörükben álló gazdasági társaságoktól vették őket kölcsön.

A pénzügyi nyomozók jövedéki termékre elkövetett orgazdaság bűntette miatt összesen kilenc gyanúsítottat kihallgattak. Két Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei férfi előzetes letartóztatásban van. Az elkövetők kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetők.