A nézőszám jelentősen emelkedik az idén a budapesti artmozikban, támogatások nélkül azonban egyik filmszínház sem tudna fennmaradni.

Az artmozik jelenével és jövőjével kapcsolatban a II. Vertigo Filmhét (július 30-augusztus 5.) előtt Borsos Erikát, a Budapest Film Zrt. filmprogramozási vezetőjét és Erdős Emesét, a Budapest Film Zrt. kulturális programszervezőjét kérdeztük.

Célirányos, a mozik arculatával összhangban álló programszerkesztéssel és a közönségre koncentrálva igyekszünk összeállítani a tulajdonunkban lévő hat mozi programját – mondta lapunknak Borsos Erika. „A mozikban kialakult a törzsközönség, és változatos programok keretei között igyekszünk minél több filmet vetíteni. A Budapest Film a mozgóképkultúra terjesztéséért és fennmaradásáért dolgozik, a műsorrendi mozijaink 2014-ben és 2015 első félévében is sikeresen növelték nézőszámukat, a fiatalok bevonzásáért pedig számos kezdeményezést teszünk.”

Borsos Erika elmondta, hogy:

  • a Tabán Kinotékának tavaly (március és december között) 16 ezer, idén az első fél évben 14.500;
  • a Toldi Artmozinak tavaly közel 50 ezer, idén az első fél évben közel 35 ezer;
  • a Puskin Artmozinak 2014-ben 120 ezren, idén az első fél évben 75 ezer;
  • a Művész Artmozinak 2014-ben 140 ezer, idén az első fél évben 85 ezer;
  • a Kino Cafénak (amely félig műsorrendi moziként működik, félig rendezvények, filmklubok, iskolai vetítések otthona, és amely a köztudattal ellentétben telített naptárral, sikeresen üzemel) az első félévben nagyságrendileg 3500,
  • a Corvin Mozinak 2014-ben 305 ezer, idén az első fél évben 165 ezer látogatója volt.

Szükség van a támogatásokra

A nézőszám-emelkedés jelentős, támogatások nélkül azonban egyik mozi sem tudna fennmaradni – mondta a filmprogramozási vezető. „Az eddigi források sokat segítenek, viszont ezek nem normatív támogatások, hanem a színes filmprogramozásunk és a széles rendezvénypalettánknak köszönhetően kapunk támogatást. Következésképpen a támogatások nem kiszámíthatóak és az összegek nem túl nagyok. A moziknak más támogatásokra is szüksége lenne.”

A Budapest Film Zrt. hazai (Emberi Erőforrások Minisztériuma, Nemzeti Kulturális Alap) és külföldi (Europa Cinemas) támogatások segítségével képes üzemeltetni a mozikat. A Fővárosi Önkormányzat tulajdonosként működési támogatásként 44 millió forintot biztosít 2015-ben a mozijainak. A Tabán Kinotéka a Budavári Önkormányzattól tavaly 5 millió forint támogatást kapott. A támogatás fejében a Budapest Film Zrt. 50 százalékos díjkedvezményt biztosít az I. kerületben élő vagy tanuló diákoknak és az I. kerületben elő 60 év felettieknek a 17 óra 59 percig vásárolt jegyekre. A cég más kedvezménnyel is igyekszik becsalogatni a nézőket a mozikba: Budapest Film Klubkártyával mind a hat moziban 20 százalékkal olcsóbban tekinthetők meg a filmek.

Európára általánosan jellemző tendencia az artmozik közönségének elöregedése – mondta el Borsos Erika. Még kevés a fiatalokat megszólító program, de egyre többen foglalkoznak vele. Magyarországon bizakodásra adhat okot, hogy mostanában több közönségbarát, ugyanakkor minőségi film készült (VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan; Liza, a rókatündér; Saul fia), amelyek az elmúlt egy évben folyamatosan vonzzák a közönséget.

SULI-MOZI

A Budapest Film Zrt. a saját kezdeményezésű SULI-MOZI segítségével is igyekszik visszacsábítani a mozikba a fiatalabb korosztályt.

Nagy az érdeklődés SULI-MOZI iránt, amelynek keretei között együttműködünk az Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesületével, annak érdekében, hogy a mozi mint intézmény és a film mint művészeti alkotás az oktatás szerves része legyen – mondta a KamaraOnline-nak Erdős Emese, a Budapest Film Zrt. kulturális programszervezője. „Főként budapesti és Pest megyei iskolák tanulói látogatnak el a mozikba. A nézők 70 százaléka középiskolás, 30 százaléka pedig általános iskolás. A vetítések után olykor beszélgetésre, drámapedagógiai foglalkozásra invitáljuk a diákokat, hogy egy vezető segítségével elemezzék a látottakat, a filmben felvetett témákat. Céljaink között szerepel az is, hogy a fiatalok megtanulják megfogalmazni a saját élményeiket, kifejezzék érzéseiket, megindokolják véleményüket a látottak kapcsán. A SULI-MOZI programja folyamatos, a filmeket a pedagógusok kérésére vetítik le a csoportoknak.”

KamaraOnline