Az előző uniós ciklusban rendelkezésre álló összes KEOP-forrást sikerült lehívni és a kifizetni. A program keretében 6553, környezetvédelmi és energetikai projekt összesen 1657 milliárd forint támogatást kapott.

Lezárult a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) támogatásainak kifizetése, forrásvesztés nélkül összesen 1657 milliárd forintot fizettek ki – mondta sajtótájékoztatóján a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára. Szabó Zsolt közölte: a 2007-2013-as fejlesztési ciklus utolsó KEOP-programját is lezárták, minden támogatást igénybe vettek.

Mintegy 6553 támogatási szerződést kötöttek meg, a programban rendelkezésre álló 1480 milliárd forint 85 százaléka uniós forrás, 15 százaléka magyar költségvetési támogatás volt. A kifizetett összeg az árfolyamkülönbözet és a magyar kormány többlettámogatása miatt magasabb ennél –ismertette. (A képen Szabó Zsolt  fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár, és Nemcsok Dénes környezeti és energiahatékonysági operatív programokért felelős helyettes államtitkár.) 

Elmondta: csak 2015-ben, az utolsó elszámolási évben 1305 támogatási szerződést írtak alá, és 686,32 milliárd forintot fizettek ki. Az utolsó két évben sikerült az elérhető támogatások 60 százalékát lehívni, ami a hatékony intézményrendszernek köszönhető. Ismertetése szerint az utolsó másfél évben a támogatások elsődlegesen az egészségügyi intézményeket, a közféra intézményeit érintették. Országszerte 270 intézményben hajtottak végre energetikai megtakarítást eredményező fejlesztést, gyakorlatilag nincs kórház, amely ne kapott volna támogatást. A gépbeszerzési pályázatok keretében lecserélték az elavult egészségügyi eszközöket, így 9 új MRI-, 20 CT- és 319 röntgenberendezést vásároltak. 

Szabó Zsolt kiemelte: a cél, hogy a következő, 2014-2020-as uniós fejlesztési időszak végére valamennyi magyarországi kórház energetikailag felújított, jól működő intézmény legyen. Kitért arra, hogy az új fejlesztési ciklusban 1173 milliárd forint forrás áll rendelkezésre öt fő területre, közöttük a klímaváltozás hatásaihoz való igazodásra, a települési vízellátás és szennyvízkezelés fejlesztésére, az energiahatékonyság növelésére, a megújuló energiaforrások alkalmazására, a hulladékgazdálkodás, a kármentesítés és a természetvédelem fejlesztésére.

Szabó Zsolt tájékoztatása szerint az energetikai fejlesztések területén a jövőben is kiemelt a napenergia, a geotermikus energia és a biogáz falhasználásnak, illetve egyéb megújuló energiaforrások támogatása és fejlesztése. Kérdésre válaszolva közölte: egyeztetik a lakossági energiahatékonysági pályázatok kiírását a Miniszterelnökségen, a konstrukció jóváhagyása májusban várható. Az NFM magyar forrásokra támaszkodva tervez kiírni lakossági energiahatékonysági pályázatokat.