A vállalatok 74 százaléka a legfontosabb marketing eszközei között tartja számon az e-mailt, ennek ellenére továbbra rengetegen követnek el alapvető hibákat – derül ki az Econsultancy felméréséből.

Az első, legáltalánosabb hiba, amikor a tartalom között elvész a fő mondanivaló. Ha sikerül rávenni a címzettet, hogy nyissa meg az e-mailt, az már fél siker, de önmagában nagyon kevés, ha ezután nem sikerül hatékonyan kommunikálni az üzenetet. Nem kellenek a körmondatok, a szóvirágok! A legjobb tesztelési módszer, ha megpróbáljuk összefoglalni a fő mondanivalót szóban, de legfeljebb 15 másodperc alatt – írja az extremenet.hu.

Jellemző probléma az is, amikor nem sikerül betartani a „kevesebb néha több” aranyszabályt. Ha egynél több üzenetet tartalmaz a levél, könnyen összezavarodik a címzett, hiszen az egyes üzenetek lényegében egymással vetélkednek az olvasó figyelméért.

A mai „spam-terhes” időkben nem szembeötlő, ám annál nagyobb odafigyelést igénylő kérdés: miként biztosítsuk, hogy a levelünk ne akadjon fenn a címzett spam szűrőjén. A legjobb megoldás, ha az első, a feliratkozást visszaigazoló e-mailben küldjük el az instrukciókat, hogyan tudja beállítani a kliens a szűrőket.

A több címzett nem feltétlenül jelent nagyobb potenciális sikert, sőt. Bevett gyakorlat, hogy a teljes címlistára kerülnek kiküldésre ugyanazok az ajánlatok, ugyanolyan rendszerességgel, ám ez nagyon szerencsétlen hozzáállás, és kifejezetten káros lehet. Ha egy felhasználó túlságosan gyakran találkozik olyan tartalommal, ami semmilyen módon nem érinti, előbb-utóbb leiratkozik. A megoldás a feliratkozók szegmentálása. Jó eséllyel nem az e-mail cím az egyetlen adat, amit a felhasználóról tudunk. Így ahogy más online kampányban is megszokott, próbáljunk bizonyos jellemzők alapján különféle fogyasztói célcsoportokat kialakítani, és ennek megfelelően állítsunk össze többféle stílusú e-mailt ugyanarra a témára.

Az ötödik leggyakrabban elkövetett hiba, hogy a küldő vállalkozás a kiküldést követően lezártnak tekinti a folyamatot. Nagyon elterjedt fogyasztói szokás, hogy a kívánt árut a kosárba teszik, de pusztán csak azért, hogy azt később visszatérve már ne kelljen keresgetniük. A vevő jó eséllyel fel fog keresni más oldalt is, összeveti az ajánlatunkat másokéval, és ha valóban mi vagyunk a legjobb opció, akkor mellettünk fog dönteni. Az is előfordulhat, hogy bár nincs alternatívája, időben el akarja csúsztatni a vásárlást, de aztán elfeledkezik a dologról.

Itt jönnek a képbe az automatikus e-mailek. Például egy elhagyott kosár esetében pár nappal később küldhetünk emlékeztetőt, vagy annak tartalmából kiindulva megpróbálhatunk más, kapcsolódó termékeket is a vásárló figyelmébe ajánlani.