A megváltozott világgazdasági környezetben fontos fenntartani a magyar vállalkozások beruházási kedvét – hangsúlyozta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára a kamarával közösen szervezett országos roadshow zárósajtótájékoztatóján, Budapesten.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK), az ITM és a területi kamarák együttműködésében szervezett programsorozat a szakpolitikai egyeztetést szolgálta a hazai kkv-szektorral a vállalati igényekről a 2021-2027. évek uniós forrásainak felhasználásában. György László elmondta, a magyar gazdaság, a magyar ipar kapacitásai, vállalkozásai versenyképesek a nemzetközi térben, és mindent elkövetnek azért, hogy ez megmaradjon, a technológiaváltó, iparfejlesztő támogatásokkal pedig tovább erősödjön. Ezzel biztosítható, hogy Magyarország, a magyar gazdaság, a magyar családok a világgazdasági átalakulás nyertesévé váljanak.

György László beszámolt arról, az idei roadshow-n 500 vállalkozóval találkoztak személyesen, és konzultáltak arról, hogy a cégek szerint mit képviseljen a kormány az uniós tárgyalásokon, hiszen a 2021-2027-es uniós fejlesztési időszakban soha nem látott összegű forrás várható.

Az ITM államtitkára a konzultáció tapasztalataival kapcsolatban elmondta, a vállalkozások a 2014-2020-as időszakot eredményesnek minősítették, ugyanakkor kérték a pályázati bürokrácia, az ahhoz kapcsolódó költségek csökkentését, és széles vállalkozói kört elérő pályázatokat szeretnének.

Az államtitkár hangsúlyozta, a tárca a magyar, high-tech és zöld pályázati konstrukciót már ennek figyelembe vételével hirdette meg, előtérbe helyezte a beruházási szemléletet, kevesebb adminisztrációt kért, és a vállalkozók széles körét éri el, a támogatási összeget pedig azonnal odaadják, ami először hitelként funkcionál, és a pályázati feltételek teljesülésével alakul át vissza nem térítendő támogatássá.

György László kitért arra, hogy a növekedési potenciállal rendelkező vállalkozásokat is támogatják a 2021-2027-es ciklusban, és támogatják a vállalkozásoknál a munkaerőképesség fejlesztését.

Az ITM államtitkára szólt arról is, hogy tapasztalatok szerint a tavaszi korlátozó intézkedésekben jelentős mértékben érintett járműiparnak soha nem látott értékű megrendelése van, ami igaz az autógyártókra, és az elsőkörös beszállítókra egyaránt. A vállalkozások visszajelzéséből pedig kiderül, hogy a második-harmadik körös beszállítók időben elcsúsztatva követik a kapacitáskihasználás bővülését.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a kereskedelmi és iparkamara országos hálózatával megfelelő lehetőséget tudott teremteni a konzultációra.

Az MKIK elnöke jelezte, hogy felmérésük szerint a vállalkozások kapacitáskihasználtsága a válság hatására csökkent. A beruházási szándék fenntartásával egyetértenek, ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, a beruházásoknak meg is kell térülniük.

Uniós források felhasználására vonatkozóan a következő ciklusra (2021-27) a kamara azt a célt fogalmazta meg, hogy a lehető legtöbb forrást a hazai vállalkozások megerősítésére, versenyképességük javítására kellene költeni. Ugyanis ez szükséges ahhoz, hogy a jövőben is képes legyen a magyar nemzetgazdaság jelentős sikereket, eredményeket elérni. Továbbá kiemelten fontos a fenntartható fejlődés biztosítása, valamint a gazdasági növekedés régi pályára állítása! Ebben az uniós pénzügyi források is jelentős támogatást nyújthatnak. Ehhez azonban egyértelműen szükség van arra, hogy a hazai KKV-szektor termelékenysége javuljon, ami a technológiai fejlesztések támogatásával és az ehhez szükséges képességek javításával, az innovációs tevékenység további fokozásával, valamint a humán tőke képzettségének javításával érhető el. Másrészt a beruházásokat célzottan szükséges támogatni a magas hozzáadott értékű termékek, szolgáltatások előállításának ösztönzése érdekében.

(Forrás: ITM/MKIK/MTI, fotó: Szalai Ádám)