Idén is folytatódott az állampapírok értékesítésének dinamikus növekedése, január végén 1290,5 milliárd forintra nőtt a Magyar Államkincstár (MÁK) által kezelt állampapír-állomány értéke – mondta a szervezet pénzforgalmi elnökhelyettese.

Borbély László András szerint 2018-ban 17 százalékkal, 1269,8 milliárdra nőtt a kincstár által kezelt állampapír-állomány, amely január végén tovább nőtt, 1290,5 milliárd forintra. Közölte, legnagyobb arányban 3 és 5 éves futamidejű, inflációhoz kötött prémiumkötvények és a kétéves állampapírok forgalma emelkedett.

Az állampapír-állománnyal párhuzamosan jelentősen bővült az aktív értékpapírszámlával rendelkező ügyfelek száma is: 15,2 százalékos emelkedéssel számuk megközelítette a 260 ezret.

Szintén nagy arányban, 43 százalékkal nőtt tavaly a kincstárnál kezelt babakötvény-állomány is, meghaladta az 55 milliárd forintot. A kincstári Start-értékpapírszámlával rendelkezők száma 20 százalékkal haladta meg az előző évit, és elérte a 168 ezret.

Az elnökhelyettes szólt arról, hogy a kormány „nagy terveket sző a lakossági értékesítés további felfuttatása érdekében”. 2011 végén a lakosság kezében lévő állampapír-állomány 740 milliárd forint volt, az elmúlt év végén pedig meghaladta az ötezer milliárd forintot. „A lakosság a legmegbízhatóbb és legbiztonságosabb befektető” – jegyezte meg, hozzátéve, hogy újabb, magánszemélyek számára kedvező, speciális állampapír kibocsátása is várható. A bejelentés apropóját az adta, hogy Tamásiben megnyílt egy új MÁK-pont. A bővítéssel 74-re emelkedett a kincstár állampapírokat forgalmazó helyeinek száma.

(Forrás: MTI, fotó: MÁK)