Cecilia Malmström kereskedelempolitikáért felelős európai uniós biztos a héten hivatali partnerével, Robert Lighthizer amerikai kereskedelmi főképviselővel tárgyal.

A sajtójelentések szerint egyebek mellett a közös szabályozási keretekre fognak összpontosítani, hogy a felek például kölcsönösen elismerhessék egymás biztonsági sztenderdjeit az autóipari, a gyógyszeripari és az orvosi berendezések terén.

Malmström szerdán háromoldalú találkozón vesz részt az Egyesült Államok és Japán képviselőivel, ahol az elsődleges téma az állami vállalatoknak juttatott támogatások és a kierőszakolt technológiatranszfer lesz. Ez egyértelműen a kínai terjeszkedés ellen irányul.

Az Európai Bizottságot vezető Jean-Claude Juncker még tavaly júliusban megállapodott Donald Trump amerikai elnökkel, hogy az EU-ból származó autókra nem vetnek ki vámokat, továbbá mielőbb tárgyalásokat kezdenek az ipari termékek vámmentességéről és a nem autóipari termékeket érintő szubvenciók eltörléséről, a tárgyalások ideje alatt pedig egyik fél sem vet ki új vámokat. Juncker ekkor ígéretet tett rá, hogy növelni fogják az amerikai szójabab európai behozatalát. A friss adatok szerint az előző hat hónapban 112 százalékkal nőtt az Európai Unióban az Egyesült Államokból importált szójabab mennyisége az egy évvel korábbihoz képest. Ennek az EU lépései mellett az is oka lehetett, hogy Kína időközben megnehezítette a termék behozatalát, viszont további növekedés várható, mert az európai cégek hamarosan bioüzemanyagokban is felhasználhatják majd az amerikai szójababot.

A Juncker-Trump találkozót széles körben sikerként könyvelték el az EU szempontjából, szakértők szerint a bizottság elnökének anélkül sikerült meggyőznie Trumpot – legalábbis egyelőre – az autóipari védővámok elvetéséről, hogy feladott volna bármit a korábban lefektetett uniós alapelvekből. Ugyanakkor az amerikai fél is sikerként könyvelte el a tárgyalásokat, Trump pedig úgy nyilatkozott, hogy az autóipari vámok ügye továbbra is nyitott kérdés, azt a tárgyalások alakulásától teszi függővé. Konkrét előrelépés azonban azóta sem sok történt, és ezért többek szerint hamarosan ismét kiéleződhet a feszültség az Atlanti-óceán két partja között.

(Forrás: MTI, Reuters)