Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is folytatódott a keresetek növekedése Magyarországon, 2019 januárjában 10,6 százalékkal nőttek a bérek a nemzetgazdaságban – mondta Varga Mihály.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta: egyre jobban megéri dolgozni hazánkban, hiszen a 2017-es és a tavalyi kimagasló reálbér-növekedés után januárban is nagymértékben, 7,7 százalékkal emelkedtek a reálkeresetek. A több mint hat éve töretlen reálbér-növekedés főként a versenyszféra és a közszféra béremeléseinek, a kormány kezdeményezésére megkötött hatéves bérmegállapodásnak és a magyar gazdaság egyre jobb teljesítményének köszönhető.

A tárcavezető közölte: a minimálbérekkel együtt a magasabb kategóriába tartozó bérek is folyamatosan nőnek, a versenyszférában kimagasló mértékben, 11,8 százalékkal emelkedtek, ezzel párhuzamosan a legalább öt főt foglalkoztató vállalatok létszáma is 54 ezer fővel gyarapodott.

Folyamatosan csökkennek a területi különbségek is: Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Baranya megyékben az országos átlag felett nőttek a bérek.

Nemzetgazdasági szinten 2010 januárjához képest a nettó keresetek átlagosan 64 százalékkal, egy gyermek esetén 70 százalékkal, a két gyermekeseknél több mint 83 százalékkal, a három vagy több gyermekes családoknál pedig duplájára emelkedtek. A visegrádi országok körében az euróban kifejezett magyar bruttó bérek növekedtek a leggyorsabban 2010. és 2018. között.

A növekvő bérek miatt a munkaerő-kínálat is tovább bővül, mivel egyre jobban megéri dolgozni az országban, a munkahelyek száma is dinamikus emelkedést mutat. A pénzügyminiszter hozzátette, a kormány 2019. egészére nézve is jelentős béremelkedéssel számol.

(Forrás: Pénzügyminisztérium)