Útlezárással demonstrálnak a taxisok Budapesten a Bajcsy-Zsilinszky út, József Attila út, Andrássy út kereszteződésében az Uber fuvarszervező cég működése miatt.

Be nem jelentett demonstrációt tartanak a taxisok Budapesten a Bajcsy-Zsilinszky út, József Attila út, Andrássy út kereszteződésében – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság hétfőn kora reggel honlapján. A tájékoztatás szerint a felsorakozott gépkocsik egy-egy forgalmi sávot szabadon hagyva akadályozzák a forgalmat. 

Az érintett csomópontban a tömegközlekedést és a gépjárműforgalmat a rendőrség egy-egy forgalmi sávon biztosítja, és azt kéri, hogy aki teheti, kerülje el az útszakaszt. A Budapesti Közlekedési Központ Facebook-oldalán azt közölte, hogy a 9-es autóbusz megnövekedett menetidővel közlekedik, a 105-ös autóbusz az Apor Vilmos tér felé terelt útvonalon jár, nem érinti a Deák Ferenc téri megállót. 

Az MTI tudósítója szerint 100-120 taxi demonstrál, incidens nem történt. A taxik a buszsávot is elfoglalják, így a reggeli csúcsforgalom indulásakor torlódás várható. A taxik szélvédőjén a Uber felirat pirossal áthúzva látható rajta a “No thanks!”, azaz a “Köszönjük, nem!” felirat.

A demonstráló taxisok egyike az MTI-nek azt mondta, körülbelül 130 autót vártak reggel. Hozzátette, addig maradnak, amíg a telefonszolgáltatók online áruházaikból el nem távolítják a Uber applikációját. Arra a felvetésre, hogy ez 1-2 órán belül nem feltétlenül teljesül, azt válaszolta, “több napra készültünk”.

Pusztai László, az egyik taxistársaság képviseletében azt mondta, a rendőrség azt kérte tőlük, a városban máshol ne legyen forgalomlassítás, ezt pedig a taxisok meg is ígérték. Azt is mondta, hogy 11 óráig biztosan maradnak, akkor ugyanis a Városházára mennek, hogy átadják petíciójukat.

Az adóhatóság folyamatosan ellenőrzi a fuvarozókat, így az Uberrel szerződött sofőröket is. A NAV tapasztalatai szerint e fuvarozók egyikének sem volt adószáma, s a viteldíjról sem kapott adóügyi bizonylatot a revizor. A hatóság több esetben is mulasztási bírságot szabott ki az érintett sofőrökre. Erre akkor került sor, amikor a hivatal megállapította, hogy a vezető rendszeres jövedelmet szerzett a bejelentés nélkül folytatott mobiltelefonos fuvarozásból.

Délelőtt csaknem egyórás egyeztetést tartottak a demonstrálók képviselői Tarlós István főpolgármesterrel a Városházán. A taxisok azt közölték, a főpolgármester csupán elvi támogatását nyújtja az ügyhöz, ezért bejelentették, hogy folytatják a tiltakozást. A petíció tartalmáról a taxisok nem árultak el részleteket.

A Városház utca a Főpolgármesteri Hivataltól a Pilvax közön át egészen a Ferenciek teréig megtelt taxikkal.