A magyar gazdaság fejlődik, ugyanakkor az európai negatív tendenciákkal, így például a klímaváltozással is számolni kell, amely új kihívások elé állítja a biztosítókat – mondta Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügyekért felelős államtitkára a Magyar Biztosítók Szövetsége által rendezett konferencián.

A 2008-as válság nagymértékben érintette a pénzügyi szektort, ezen belül a biztosítási területre is negatív hatással volt, a biztosítók magas tőkeellátottsága és hosszú távú befektetései viszont nagyban hozzájárultak a helyzet stabilizálásához. A szektor díjbevétele 2015 végén 835 milliárd forint volt. A díjbevétel 2016 első felében több mint 10 százalékkal nőtt az előző évhez képest.

Folyamatosan emelkedik a biztosítási szektor jövedelmezősége, 2016 első félévében közel 32 milliárd forint nyereséget értek el a biztosítók, amire 2009 óta nem volt példa. Elmondta, a biztosítási szektor mintegy kétezer milliárd forint összegű befektetéseivel jelentősen hozzájárul az ország gazdasági stabilitásához, és kedvező hatással van a pénzügyi rendszerre.

Kiemelte: a 2016. január 1-jén hatályba lépett új biztosítási törvény alapján a biztosítóknak olyan új tartalékképzési és tőkemegfelelési szabályoknak kell eleget tenniük, amelyek a működésben rejlő kockázatokhoz igazodnak. Rámutatott, az új rendszerben is kétszeresen túlteljesítik a tőkeelvárásokat a biztosítók, és ez – egy kivétellel – a biztosító szektor stressztesztje szerint sem csökken az elvárt szint alá.

Az új törvény megnövelte a fogyasztók biztonságát, a jogszabály szigorította a tájékoztatási követelményeket, erősítette a fogyasztóvédelmet, megkönnyítve ezzel az ügyfelek számára a szükséges információhoz való hozzáférést. A törvény a fogyasztóvédelmi rendelkezéseket tovább erősíti, ennek megfelelően részletesen szabályozza a biztosítási szerződések minimális tartalmi elemeit – emelte ki Hornung Ágnes, hozzátéve, emellett beemelték a jogszabályba a gyakorlatban már kipróbált, úgynevezett teljesköltség-mutatót, amely az átláthatóságot is erősíti. (MTI)