Évről évre növeli bevételeit a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK), miközben a vállalkozók által befizetett kamarai hozzájárulások aránya változatlan. A felelős gazdálkodásnak köszönhetően a kamara széles körű és folyamatosan bővülő szolgáltatásokat nyújt ingyenesen a fővárosi vállalkozásoknak.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara működését a gazdasági kamarákról szóló törvény szabályozza. Az önkéntes tagságon alapuló kamarai rendszerben 2012-től kötelezővé vált a gazdálkodó szervezetek nyilvántartásba vétele, és a kamarai közfeladatok ellátásához évente 5 ezer forint összegű kamarai hozzájárulás megfizetése. Az egységes nyilvántartás elősegíti a gazdaság szervezéséhez szükséges adatok begyűjtését, ezáltal a vállalkozók érdekeinek hatékonyabb képviseletét a döntéshozatalban.

Az elmúlt években javult a vállalkozások fizetési fegyelme: tavaly már másfélszer annyian fizették be a kamarai hozzájárulást, mint 2012-ben. Ennek ellenére a kamara idén is mintegy 10 ezer, évek óta nem fizető cég esetében él behajtási kérelemmel a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál; összesen mintegy 170 millió forint értékben.

Miközben a BKIK kamarai hozzájárulásokból származó bevétele a másfélszeresére nőtt, az összbevételnek továbbra is csak a harmadát teszik ki a vállalkozói befizetések.

Ennek 10 százalékát egyébként a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának (MKIK) kell befizetni a törvény alapján. Így a BKIK 2012-ben 56,1 millió forintot, 2013-ban 61,3 millió forintot, 2014-ben pedig 70,4 millió forintot fizetett be az MKIK számlájára.

A költségvetés kétharmada, a szakképzési, a békéltető testületi feladatok finanszírozásából, valamint olyan nem közpénzből származó források, mint az önkéntes tagságon alapuló befizetésekből, gazdaságélénkítő programokban történő részvételből, egyéb gazdálkodási tevékenységéből (pl. ingatlan bérbeadás, konferenciák szervezése stb.) és a fizetős szolgáltatási díj-bevételekből (pl. az Okmányhitelesítő Iroda, illetve a Széchenyi Kártya Irodák bevételeiből) tevődik össze. A BKIK felelős gazdálkodásának köszönhetően folyamatosan bővülnek a vállalkozásoknak nyújtott szolgáltatások.

KAMARAI HOZZÁJÁRULÁSOK MÉRTÉKE, ARÁNYUK A BKIK TÁRGYÉVI BEVÉTELÉHEZ VISZONYÍTVA

A vállalkozók tájékoztatását szolgáló kampányok, kiadványok, kommunikációs anyagok a tagvállalkozások számára ingyenesek – ezekre tavaly 100 millió forintot költött a BKIK. A kamara saját lapot ad ki, Budapesti Üzleti Élet címmel, és elektronikus hírlevelet készít, amelyet több mint 180 000 vállalkozáshoz juttat el.

Az évente 3-400, szintén ingyenes szakmai rendezvény közül kiemelkedik az Álláshely állásbörze,  valamint a Magyar Napok a Fővám téri Nagycsarnokban, ugyanakkor a kamara segítette a  Szakma Kiváló Tanulója Verseny szervezését is. Az eseményeken összesen több tízezren vettek részt. A kerületi üzleti találkozók, szakmai versenyek, a tanulóknak szervezett pályaorientációs napok, diákcsere programok, különböző konferenciák, nyílt napok, előadások pedig alkalmanként sok száz érdeklődőt vonzottak.

Emellett a kamara sokat költ az elektronikusan elérhető szolgáltatások fejlesztésére. A különböző beruházásokra 2012-2014 között csaknem 130 millió forintot fordított a BKIK. 2013 óta a kamara már nem csak tanácsadási és információs szolgáltatásokat nyújt: a perspektivikus startup vállalkozásoknak inkubátorházat nyitott, amelyet folyamatosan bővít, az egyre növekvő igényeknek megfelelve.

A gyors, kényelmes és ingyenes információhoz jutás a vállalkozói lét minden aspektusára kiterjed: a BKIK folyamatosan frissülő szolgáltatásaival segít az online megjelenésben, a megfelelő üzleti partner, a legelőnyösebb bankhitel, az éppen elérhető pályázatok kiválasztásában, vagy a jogszabályi változások nyomon követésében. A legfrissebb adatok szerint az adatbázisként, információs felületként és szolgáltató honlapként is működő E-kamara (www.ekamara.hu) látogatottsága idén novemberben elérte a 120 ezret, a felhasználók száma pedig a 65 ezret.

A kamara mindemellett segíti a piacra jutást és az üzleti viták békés rendezését is, a békéltető testülettől a választott bíróságon át a gazdasági mediációig. Emellett a gazdasági élet igényei szerint szervez OKJ-s és felnőttképzéseket, tájékoztató előadásokat, továbbá ellátja a kamara törvényi felhatalmazáson alapuló szakképzési feladatait is. (A részletes szolgáltatáslista a www.bkik.hu –n megtalálható.)

Ahogyan eddig, a BKIK a jövőben is mindent megtesz annak érdekében, hogy a fővárosi vállalkozók minél szélesebb körű, magas színvonalú és gyorsan elérhető szolgáltatásokat kapjanak. Erre a kamara felelős gazdálkodása, felkészült szakembergárdája és a folyamatosan fejlesztés alatt álló informatikai bázisa nyújt garanciát.