A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) öt fokhagymakrém teljes körű hatósági vizsgálatát végezte el, és az ellenőrzések során kisebb hiányosságokat talált.

A készítményekben mért sótartalom (8,4-9,6 százalék) megegyezett a csomagoláson feltüntetett mennyiséggel, amely egyben az európai uniós ajánlásban előírt tűréshatároknak is megfelel. Mivel a fokhagymakrém termék nevében a fokhagyma összetevő kiemelten szerepel, ennek mennyiségét is kötelező feltűntetni. A nyers, darált fokhagymatartalom 60-70 százalék között volt a vizsgált termékekben.

A tartósításra szolgáló adalékanyagok, valamint a nehézfémek ellenőrzéséhez mintegy 40 vizsgálatot végeztek a szakemberek. A nehézfémek mennyiségén túl a barnulást megakadályozó kén-dioxid tartalmat, valamint a szorbinsav- és a benzoesav tartalmat is megmérték.

Az egyik terméknél a gyártó benzoesav tartósítószert is használt a szorbinsav mellett. Ezt ugyan fel is tüntette terméke csomagolásán, azonban a benzoesav tartósítószert egy európai uniós rendelet alapján nem lehet alkalmazni a fokhagymakrémek esetében. Az élelmiszer-előállító ellen hatósági eljárás indult. A Nébih jelzését követően a gyártó a receptúrát megváltoztatta.

A jelölések ellenőrzése során csak kisebb hiányosságot talált a hatóság. A csomagoláson feltüntetett száraz, hűvös helyen tárolandó; felbontás után hűtve tároljuk feliratokat a minőségmegőrzési idő jelölése után kell feltüntetni, ezt azonban egy termék esetében hibásan jelölték.

Az öt fokhagymakrém pontozása során az Auchan fokhagymakrém került az első helyre, második az Univer „Magyar ízek”, harmadik a Spar terméke lett.

További információk és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a NÉBIH Szupermenta termékteszt blogján.