A kormány célja, hogy a magyar kis- és középvállalkozások minél nagyobb arányban vegyenek részt a magasabb hozzáadott értékű termékek fejlesztésében és gyártásában, bekapcsolódva ezzel a nemzetközi nagyvállalatok beszállítói hálózatába – jelentette ki Varga Mihály a kormány által elfogadott beszállító-fejlesztési programról szóló sajtótájékoztatón.

A kormány idén és jövőre összesen 14 milliárd forintot fordít erre a célra. A nemzetgazdasági miniszter elmondta: az NGM által javasolt beszállító-fejlesztési program megvalósításával a magyar nagyvállalatok, illetve a nálunk működő nemzetközi nagyvállalatok jelentős számú magyar kis- és középvállalkozást vonhatnak be beszállítói hálózatukba a következő években. 2010 óta szerepel gazdaságpolitikánkban kiemelt célként a magyar vállalatok, vállalkozások megerősítése, fejlődésük elősegítése és ezzel versenyképességük emelése, ezzel összhangban született meg a most bejelentett program is.

Varga Mihály elmondta: a program

  • egyrészt a minősített beszállítói státus eléréséhez szükséges feltételeket rögzíti,
  • másrészt a beszállítói státusznak már megfelelő társaságok esetében főként a technológiai fejlesztést, valamint
  • a saját kutatás-fejlesztési és innovációs munka elindítását segíti.

A beszállító-fejlesztési program három alprogramból áll:

  • 2017-ben elsősorban a járműgyártás és az ipari digitalizáció területén működő vállalkozások számára nyílik meg ez a lehetőség,
  • 2018 első felében az autóbuszgyártás és a kötöttpályás járműgyártás terén,
  • a jövő év második felében pedig az orvostechnológia és a védelmi ipar terén indulnak el a beszállító fejlesztési projektek.

Az egyes projektek megvalósítására maximálisan 2 milliárd forint áll rendelkezésre, ebből az összegből legfeljebb 200 millió forint szolgálja az együttműködő nagyvállalatnál szükséges ráfordításokat, a döntő hányad a hazai kis- és középvállalkozások fejlesztését szolgálja.

Fotó: NGM.