A határon túli agrárkapcsolatok fejlesztését kiemelt feladatként kezeli a magyar agrártárca – mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára pénteken a 27. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen, Tusnádfürdőn.

Az FM tájékoztatása szerint a szaktárca 2015-ben 45 millió forinttal támogatta a határon túli partnerszervezetek által megvalósított főbb programokat. Ez az összeg az idén több, mint duplájára, 100 millió forintra emelkedett – emlékeztetett az államtitkár.

A Kárpát-medencei magyarság egységes jövőjének építése érdekében az FM 2012-től kezdte kiépíteni külhoni agrárkapcsolatait. Kiemelte: a tárca támogatta a határon túli magyar agrárszervezetek létrehozását a Felvidék, Muravidék, Horvátország, Partium és Erdély területén. A minisztérium által kiépített kapcsolatrendszeren keresztül az FM segíti a határon túl élő magyar gazdák problémáinak megoldását.

A Kárpát-medencei léptékű agrárfejlesztésnek, a vidéki térségek felemelkedésének, a szülőföldön való maradásnak az agrárium, a vidékfejlesztés a jövőben meghatározó területe kell, hogy legyen – hangsúlyozta Nagy István.

A határon túli magyarság mintegy 70 százaléka él vidéken, és ennek közel egyharmada teljes egészében vagy részben mezőgazdasági tevékenységet folytat és tartja el ebből a családját. (MTI)