A német nem-életbiztosítási szektor kilátásait stabilnak értékelte a hitelminősítő cég, az ágazat felkészült a jelenlegi kihívásokra, így a következő egy-két évben nem kell leminősítésekre számítani – közölte a Fitch Ratings.

A hitelminősítő előrejelzése szerint az ágazat kapitalizációja erős marad az év végén és a következő évben is. A szektor felkészült a januárban életbe lépő Szolvencia II szabályozásban előírt tőkekövetelményekre – olvasható a Mabisz honlapján.

A Fitch arra számít, hogy az új modellek alapján számított tőke-megfelelési mutatók alacsonyabbak lesznek, mint a régi rendszer szerintiek.

Ami a német nem-életbiztosítók növekedési kilátásait illeti, a hitelminősítő szerint jövőre 2 százalékkal emelkedhetnek a díjbevételek, az idei évben várható 3 százalékot követően.

Az elmúlt néhány évben a legmagasabb növekedést sikerült elérnie a szektornak a 2000-es években, 2011 és 2014 között rendre 4,6 százalék, 5,1 százalék, 4,5 százalék és 4,6 százalék. Mindez a Fitch szerint elsősorban a tarifák emelkedésének köszönhető, hiszen az alacsony kamatkörnyezet miatt a befektetésekből származó bevételek nem emelkedtek.