Több milliós károkat is okozhatnak a „szabadalmi és védjegy iroda látszatát, illetve szabadalmi ügyvivői végzettség látszatát keltő szolgáltatók” – figyelmeztet a Magyar Szabadalmi Ügyvivői Kamara.

Magyar Szabadalmi Ügyvivői Kamarához egyre több panasz érkezik magukat az interneten és közösségi oldalakon hirdető, szabadalmi és védjegy iroda látszatát, illetve szabadalmi ügyvivői végzettség látszatát keltő szolgáltatókkal kapcsolatban. A panaszosok rendszerint komoly, akár több millió forintos kárt szenvednek az ilyen, jogellenesen működő szolgáltatók hibájából – olvasható a Magyar Szabadalmi Ügyvivői Kamara közleményében.

Magyarországon a szabadalmi ügyvivőkénti tevékenykedésre jogosultakról a Magyar Szabadalmi Ügyvivői Kamara nyilvántartást vezet, amely lista megtekinthető a kamara honlapján.

Az ügyfelek védelme érdekében a szabadalmi ügyvivők tevékenysége és felelőssége törvényileg szigorúan szabályozott, aminek a betartását a kamara felügyeli. A szabadalmi ügyvivők műszaki vagy természettudományos egyetemi diplomával és felsőfokú iparjogvédelmi végzettséggel rendelkeznek, és évekig tartó gyakorlati idő alatt sajátítják el a szabadalmi jog, a védjegyjog, a használati minták, illetve a formatervezési minták jogát. A kettős műszaki-jogi végzettség és az évekig tartó gyakorlat teszi lehetővé, hogy a szabadalmi ügyvivők értékes és érvényesíthető jogokat szerezzenek az ügyfelek számára.

A kamarai nyilvántartásban nem szereplő, szabadalmi és védjegy iroda látszatát, illetve szabadalmi ügyvivői végzettség látszatát keltő szolgáltatók esetében nem biztosított a megfelelő szakmai felkészültség, amit a kamarához beérkezett panaszok is igazolnak. Ezen szolgáltatókat az említett szigorú felelősségi szabályok sem kötik, így a részükről rendszeresen előforduló károkozás megtérülése sem biztosított. Ezért a Magyar Szabadalmi Ügyvivői Kamara javasolja, hogy oltalomszerzési ügyekben még a megbízás megadása előtt végezzenek ellenőrzést a fent említett kamarai listán.