Az orosz és katari foci vb rendezésével kapcsolatban 53 gyanús banki tranzakciót vizsgál a svájci ügyészség. Sepp Blatter leköszönő elnököt is kihallgathatják.

Eddig 53 tranzakcióval kapcsolatban merülhet fel a pénzmosás gyanúja – közölte szerdán berni sajtótájékoztatón Michael Lauber svájci főügyész. A pénzek mozgását a 2018-as oroszországi és a 2022-es katari labdarúgó világbajnokság megrendezésének odaítélése kapcsán vizsgálták a svájci hatóságok. Lauber közölte, hogy az információk egy részét a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, a FIFA főtitkárának, Sepp Blatternek a számítógépéről töltötték le. Az információkat nem osztják meg Blaterrel, mivel érintett lehet az ügyben, s minden bizonnyal sor kerül a kihallgatására.

Az oroszországi és a katari pályázat sikeres befutása jó ideje gyanús. A korrupciós vádak odáig vezettek, hogy egy hónapja 14 személyt, köztük tíz, a FIFA-korábbi vagy jelenlegi tisztviselőjét vették őrizetbe, akik ellen tart a nyomozás. Oroszország és Katar az ügy kirobbanása óta határozottan tagadta, hogy bármi törvénybe ütközőt cselekedett volna. A főügyész kiemelte, hogy több svájci bank 104 tranzakció adatait bocsátott a nyomozó hatóság rendelkezésére, ebből eddig 53-at szűrtek ki. Lauber egyben türelmet kért, mint mondta: az ügy kivizsgálása jóval több időt vesz igénybe, mint egy 90 perces meccs a focipályán.