Szlovákia újkori történetében eddig még sosem volt alacsonyabb a munkanélküliség, mint 2017 májusában – jelentette ki Robert Fico miniszterelnök.

A nyilvántartott munkanélküliség mértéke Szlovákiában idén május végén 7,35 százalékot ért el, vagyis áprilishoz viszonyítva 0,39 százalékponttal csökkent. Évközi viszonylatban 2,10 százalékpontos a visszaesés – tájékoztatott a Munkaügyi, Szociális és Családügyi Központ vezérigazgatója, Marián Valentovič.

A munkahivatalok az előző hónap végén 200 391 azonnal mozgósítható álláskeresőt tartottak nyilván. Áprilishoz viszonyítva 10 713 fős a csökkenés. Évközi viszonylatban az azonnal alkalmazható munkanélküliek száma 56 351 személlyel csökkent – írja a hirek.sk.

„Ma történelmi nap van. Szlovákia újkori történetében eddig még sosem volt alacsonyabb a munkanélküliség, mint 2017 májusában” – mondta el sajtótájékoztatóján Robert Fico kormányfő. Eddig a nyilvántartott munkanélküliség 2008 nyarán volt a legalacsonyabb: 7,36 százalékos.

Fico úgy véli, a csökkenés a jó gazdasági növekedésnek, a munkaügyi tárca proaktív intézkedéseinek, illetve a kormánynak a munkanélküliség elleni harc kapcsán tett erőfeszítéseinek köszönhető.

Az előrejelzések alapján a kormányfő arra számít, hogy tovább csökken a munkanélküliség, idén a mutató akár 7 százalék alá is eshet.