Január 25-én kell elfogadni az energiaárakról szóló új határozatot, s azok ez év január 1-től válnának hatályossá. Az új árak egyformák lennének a 2016-os évi árakkal – közölte Robert Fico szlovák miniszterelnök.

A szlovák kormányfő Aranyosmaróton tartott sajtótájékoztatót, amelyen egy mozdulattal széttépett egy papírt, mondván, így tehetnek az emberek is a januári számlákkal – írja a hirek.sk.

„A kormány üdvözli az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) eredeti határozatának megváltoztatására vonatkozó döntését. Az ÚRSO elnökével történő ismételt találkozás után megerősíthetem, hogy új árképzési eljárás kezdődött” – szögezte le Fico.

Hozzátette: a januárban háztartásoknak és más fogyasztóknak kiküldött, villanyáramért fizetendő előlegekre vonatkozó számlák már nem érvényesek, azokat az emberek összetéphetik.

Tájékoztatása szerint az ÚRSO január 25-én a földgázzal kapcsolatosan is kiadja az új árakkal kapcsolatos utasításait.
Bírálatok hullámát indította el az előző hetekben a villanyáramért fizetendő előlegek jelentős mértékű emelése, amit az új év után nem csak a háztartások, hanem a városok és a községek, illetve az iskolák is megkaptak. Az áremelést elsősorban a Közép-szlovákiai Villamos Művek ügyfelei érezték meg.

„A szlovákiai energiaszektor és az árszabályozási hivatal képviselőivel folytatott tanácskozásokon felajánlottuk nekik azt a lehetőséget, hogy az árat csökkentsék a tavalyi szintre. Ha ezt nem tennék meg, még aznap gyorsított eljárásban elfogadnánk a vonatkozó törvények módosítását, amelyek jelentős mértékben befolyásolnák a szabályozandó környezetet“ – tette hozzá a kormányfő.