A szlovák gazdaság különösen jól teljesít majd az elkövetkező években, a bruttó hazai termék növekedése el fogja érni a 4 százalékot – jelentette ki Robert Fico miniszterelnök.

„A három legjobb év előtt állunk” – összegezte Robert Fico a Peter Kažimír pénzügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

A szlovák kormányfő szerint az idén a GDP 4,2 százalékkal kellene, hogy emelkedjen, a következő évben pedig 4,5 százalékkal, 2020-ban pedig 4 százalékkal – írja a hirek.sk.

A fő húzóerő továbbra is a hazai fogyasztás lesz, ami a növekvő foglalkoztatottságnak és a bérek növekedésének köszönhetően egyre emelkedik. A nominális béreknek az idén 5 százalékkal kellene emelkedniük, ami az utóbbi tíz évben a legmagasabb növekedése lenne.

Szlovákia pillanatnyilag az Európai Unió egyik legerősebb ipari országa, ám az elkövetkező években az ágazat az egyre növekvő automatizálás nyomásának hatása alá kerül.

„Alternatívákra van szükség. Véleményem szerint ez az alternatíva az idegenforgalom” – jelentette ki Fico.

A miniszterelnök kijelentette, a kormány nem zárkózik el a hazai turizmus különféle eszközökkel való támogatásától, ilyen lehet például az utazási utalvány vagy a turizmusra kivetett áfa csökkentése.